Vom renunța la numerar?

are we going cashless

Copiii mici învață rapid că atingerea unui terminal cu un card bancar este o modalitate de a face un schimb. Dar înțeleg ei că atunci când o fac, cheltuiesc echivalentul bancnotelor și al monedelor? Își dau seama copiii că, de fapt, cheltuiesc bani, doar plătesc prin intermediul unei metode fără numerar, sau cred că acest „card magic” face totul posibil? Când eram copii, obișnuiam să economisim mărunțișul pentru a cumpăra bunătăți cu 50 de bani, dar astăzi nu mai sunt multe locuri unde un copil poate obține ceva cu atât de puțini bani.

fără numerar

Cum rămâne cu educația financiară?

Cele de mai sus ne fac să ne gândim la educația financiară și la rolul educației digitale în acest sens.

Viitorul finanțelor este în mod clar digital – dar copiii mai mici nu pot învăța cum să gestioneze riscurile și oportunitățile fără a avea acces la instrumente digitale.

La marea majoritate a băncilor din Marea Britanie, de exemplu, trebuie să ai cel puțin 11 ani pentru a deschide un cont curent. Unele oferă carduri contactless și servicii bancare online doar persoanelor cu vârsta de 13 sau 16 ani. Dacă luăm în considerare faptul că, până atunci, copiii mult mai mici fac deja o mulțime de lucruri online, aceste limite de vârstă par din ce în ce mai puțin adecvate.

Cu toate acestea, Stuart Haire, șeful departamentului de servicii bancare de retail și de gestionare a averii de la HSBC UK, a declarat recent că primește mult mai multe cereri de la părinți care solicită dezactivarea funcției contactless de pe cardul copilului lor, în loc să reducă limita de vârstă. Este de înțeles că părinții doresc să fie supravegheați. Serviciile bancare online le oferă tinerilor cheile unui regat digital pentru care pur și simplu nu sunt pregătiți. În egală măsură, tinerii au nevoie de un „spațiu sigur” pentru a încerca.

Cum putem pregăti copiii pentru o viață fără numerar?

Dacă părinții sunt dispuși să investească timp și efort, există câteva aplicații care pot fi folosite pentru a crea un card de reîncărcare pentru copiii lor.

card junior, fără numerar

De exemplu, cu ajutorul aplicației Revolut Junior, aceștia pot să le dea copiilor lor bani de buzunar lunar sau să le atribuie anumite sarcini pentru care primesc o plată. În același timp, aceștia pot urmări ce și când cheltuiește copilul lor, primind o notificare pe telefon.

Gânduri de încheiere

Copiii trebuie să învețe din timp să se descurce în lumea fără numerar în care vor trăi.

Aplicațiile digitale includ, de obicei, chestionare interactive, gadgeturi și jocuri pentru a face învățarea despre bani atractivă și distractivă – perfectă pentru publicul lipit de smartphone-urile lor. Dacă tinerii își pot dezvolta această abilitate pe cale digitală, este probabil că vor fi mai bine pregătiți pentru viitoarele provocări financiare pe care viața le poate pune în fața lor.

Deși nu toate familiile își pot permite aplicații, dispozitive inteligente și internet, acestea sunt lecții financiare viitoare pe care fiecare copil ar trebui să le învețe.