Spune simplu nu!

Te-ai întrebat vreodată cum să spui nu și să nu te simțiți prost din această cauză? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să înțelegi de ce oamenii se simt prost atunci când resping pe cineva. A spune nu poate părea agresiv, ca și cum ai respinge persoana respectivă. Majoritatea oamenilor nu vor să fie agresivi. Are o conotație negativă. Sau pot simți că sunt băiatul sau fata rea. Se pot simți dezamăgiți și se pot simți vinovați. Sau pot avea impresia că nu vor fi iubiți sau percepuți ca fiind nepăsători și neajutători. Prin urmare, oamenii tind să urmeze calea celui mai puțin potențial conflict și să se acomodeze cu ceilalți.

Dacă oamenii totuși spun nu, o fac de obicei într-un mod ineficient, însoțit de o scuză. De exemplu, ar putea spune „Aș dori să ajut, dar sunt foarte ocupat”. Problema cu această abordare este că îi oferă celeilalte persoane posibilitatea de a cere mai mult. Se simte ca și cum ar exista un gol. „Dacă tot ești ocupat săptămâna asta, ce zici de săptămâna viitoare?”

Iată câteva modalități prin care poți spune nu în mod eficient.

1. Pur și simplu spune-o

Nu te învârti în jurul cozii și nu oferă scuze slabe. Acest lucru nu face decât să lase cealaltă parte deschisă la această posibilitate. Nu amână și nu trage de timp. Dă o scurtă explicație dacă simți că este necesar, dar nu te simțiți presat. Cu cât spui mai puțin, cu atât mai bine.

spune nu

2. Fii ferm și politicos

Poți spune: „Îmi pare rău că nu pot acum, dar te voi anunța dacă și când voi putea”. Această abordare este politicoasă, iar prin schimbarea dinamicii te pui într-o poziție de putere. Preia controlul și lasă-i pe oameni să știe că vei vorbi dacă și când vei putea. Un alt exemplu este: „Apreciez că îmi ceri ajutorul, dar sunt prea ocupat în acest moment pentru a dedica timp pentru a-ți oferi un ajutor de calitate”.

3. Înțelege tacticile oamenilor

Multe persoane și organizații folosesc tehnici de manipulare, fie că sunt conștiente sau nu. Gândește-te, de exemplu, la momentul în care primești o cerere de donație pentru o organizație de caritate și există opțiuni forțate: „Doriți să donați 10, 20, 30 sau suma X?”. O altă tactică este: „Cei mai mulți oameni donează 20 de lei – cât ai vrea să donezi tu?”. Acest lucru se bazează pe presiunea socială.

4. Stabilește limite

Uneori, oamenilor le este greu să spună „nu”, deoarece nu își fac timp să își aprecieze relațiile și să își înțeleagă rolul în cadrul acestora. Dacă înțelegi cu adevărat dinamica și rolul tău, nu te vei mai îngrijora atât de mult de consecințele refuzului. Vei descoperi că relația ta este solidă și poate rezista la refuzul tău.

stabilește limite

5. Întoarce întrebarea către persoana care o pune

Acest lucru este extrem de eficient în situațiile de lucru. Să presupunem că șeful tău îți cere să te ocupi de mai multe sarcini – mai multe decât poți face față. Poți spune, de exemplu: „Aș fi fericit să îndeplinesc sarcinile X, Y și Z; totuși, pentru a face o treabă bună, aș avea nevoie de trei săptămâni, nu de două. Cum ați dori să le prioritizez?”

6. Fii specific

Dacă cineva nu poate accepta un refuz ca răspuns, știi că acea persoană nu este probabil un prieten adevărat sau nu te respectă. Rămâi ferm și nu te simți forțat să cedezi doar pentru că persoana respectivă se simte inconfortabil.

7. Fii egoist

Pune pe primul loc propriile nevoi, nu pe cele ale persoanei care-ți cere ceva. Dacă acorzi prioritate nevoilor persoanei respective în detrimentul nevoilor tel, productivitatea ta va avea de suferit și furia ta va crește. Poate că putem învăța de la Warren Buffett, care a spus: „Diferența dintre oamenii de succes și cei foarte de succes este că cei foarte de succes spun nu la aproape orice”.

Este important să putem spune nu, pentru că trebuie să ne mulțumim mai întâi pe noi înșine și apoi pe oricine altcineva. Nu trebuie să lăsăm ca nevoile altora să le eclipseze pe ale noastre.