De ce să investiți?

Economisirea banilor este importantă, dar este doar o parte din poveste. Economiștii inteligenți încep prin a constitui rezerve de urgență suficiente investind într-un cont de economii sau într-un cont pe piața monetară. Dar, odată ce au acumulat suficiente economii ușor accesibile pentru trei până la șase luni, investițiile pe piața monetară le oferă o serie de beneficii potențiale.

Investițiile reprezintă o modalitate eficientă de a-ți pune banii la lucru și de a-ți construi o potențială avere. Investițiile inteligente pot permite ca banii tăi să învingă inflația și să crească în valoare.

Potențialul de creștere mai mare al investițiilor se datorează în principal puterii dobânzii compuse și raportului risc/randament.

Puterea dobânzii compuse

Dobânda compusă apare atunci când o investiție generează un profit sau un dividend care este apoi reinvestit. Aceste câștiguri sau dividende generează apoi propriile venituri. Cu alte cuvinte, dobânda compusă este atunci când investițiile generează venituri din câștigurile anterioare.

De exemplu, dacă investești într-o acțiune care plătește dividende, poți lua în considerare posibilitatea de a profita de puterea potențială a dobânzii compuse prin reinvestirea dividendelor.

Compromisul dintre risc și randament

Diferitele investiții oferă niveluri diferite de randament potențial și de risc de piață.

  • Riscul reprezintă șansa unei investiții de a obține un randament mai mic decât cel preconizat sau chiar de a pierde din valoare.
  • Randamentul este suma de bani pe care o obțiii din activele pe care le investești sau creșterea globală a valorii investiției.

Investiția în acțiuni, de exemplu, poate oferi un randament mai mare. În schimb, este puțin probabil ca o investiție pe piața monetară sau într-un cont de economii să ofere același randament potențial, dar poate fi considerată mai puțin riscantă decât o investiție în acțiuni.

Gradul de asumare a riscurilor depinde de dorința – sau de toleranța – ta de a-ți asuma riscuri. Numai tu poți decide cât de mult risc ești dispus să-ți asumi în schimbul unui potențial de randament mai mare. Cu toate acestea, dacă vrei să eviți inflația, este posibil să trebuiască să-ți asumi un anumit risc. Creșterea riscului poate oferi o oportunitate mai mare de creștere a banilor tăi.

Pentru a spori beneficiile potențiale ale dobânzii compuse, începe să investești cât mai devreme posibil și reinvestește automat dividendele și alte venituri.