Pericolele concursurilor generice de pe Instagram

De ce sunt cele specifice cheia?

Cu peste 1 miliard de utilizatori și 500 de milioane de utilizatori activi zilnic în întreaga lume, Instagram este o platformă flexibilă care poate fi folosită pentru diverse scopuri, de la auto-exprimare până la promovarea și brandingul unei afaceri. Este folosită în principal în scopuri personale, cum ar fi împărtășirea activităților zilnice, a intereselor, hobby-urilor și a experiențelor de călătorie, însă s-a dezvoltat, de asemenea, într-o platformă puternică pentru ca companiile să-și poată face publicitate pentru bunurile și serviciile lor.

Desfășurarea concursurilor (giveaway în engleză) este una dintre cele mai eficiente strategii pentru ca afacerile să își sporească prezența pe Instagram. Giveaway-urile sunt concursuri temporare care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a câștiga un produs sau un serviciu din partea companiei, îndeplinind o serie de cerințe, cum ar fi abonarea la contul care găzduiește concursul și etichetarea altor utilizatori.

Deși concursurile sunt populare încă de la începuturile Instagramului, nu toate sunt la fel. De fapt, cele generice pot fi dezavantajoase pentru creșterea afacerii tale. Hai să explorăm de ce!

De ce ar trebui ca afacerea ta să evite giveaway-urile generice?

Algoritmul de pe Instagram folosește implicarea ca factor cheie atunci când decide ce conținut să promoveze utilizatorilor. Apreciind, comentând, partajând și salvând postările unui cont, utilizatorii indică către Instagram că conținutul este util și relevant. Acest lucru crește șansele ca postările din acel cont să apară în feed-urile urmăritorilor existenți și, de asemenea, să fie împărtășite unor urmăritori potențiali care au interese similare.

Prin urmare, companiile trebuie să fie atente la organizarea concursurilor generice, deoarece acestea pot atrage urmăritori care nu au un interes real față de brandul în sine și de ceea ce oferă, ci urmăritori care doresc doar să câștige un premiu. Acești noi followeri s-ar putea să nu fie genul de persoane care, ar achiziționa bunurile sau serviciile lor în general, sau chiar să locuiască în aceeași zonă, iar în cele din urmă vor da unfollow mărcii. Așadar, odată ce concursul s-a încheiat, compania va observa o scădere a interacțiunilor, ceea ce informează algoritmul Instagram că conținutul lor nu mai este la fel de valoros ca înainte.

De ce giveaway-urile specifice mărcii sunt mult mai bune?

Scopul nu este de a atrage orice utilizator, ci de a atrage utilizatori care devin clienți. Având un giveaway specific, un brand își poate ținti audiența ideală și poate crea entuziasm în rândul persoanelor care o să devină clienți fideli cu mai mare probabilitate. În plus, un giveaway specific care se aliniază cu valorile și misiunea brandului ajută la consolidarea identității și la stabilirea unei conexiuni mai puternice cu publicul. Așadar, majoritatea persoanelor care au participat la giveaway vor rămâne active pe Instagramul afacerii, vor continua să dea like, să comenteze și să partajeze conținutul acestuia, ceea ce în cele din urmă va duce la creșterea gradului de sugestie a algoritmului pentru alți clienți potențiali.

Să luăm un exemplu simplu:

Un brand de îmbrăcăminte organizează un giveaway pe Instagram pentru a sărbători lansarea noii sale colecții. Pentru a participa la acest giveaway, urmăritorii sunt rugați să eticheteze doi prieteni în secțiunea de comentarii, să dea like la postare și să urmărească pagina de Instagram a brandului. Premiul este o ținută completă din noua colecție în valoare de 500 de dolari. Concursul se desfășoară timp de o săptămână, perioadă în care brandul câștigă 1.000 de urmăritori noi și primește peste 3.000 de comentarii la postare. Câștigătorul este anunțat pe pagina de Instagram a brandului, iar ținuta este trimisă norocoasei câștigătoare. Angajamentul și vizibilitatea brandului cresc semnificativ, iar acesta observă și o creștere în vânzările noii colecții, deoarece majoritatea urmăritorilor pe care i-au obținut au fost interesați de produsele lor.

Așadar, hai să trecem la treabă și să consolidăm identitatea brandului tău și legătura cu publicul prin realizarea unui giveaway adecvat!