Fii un Maestru În Povestiri de Afaceri!

Dacă vrei ca oamenii să țină minte ceea ce spui, trebuie să le spui o poveste bună!

 

Storytelling-ul de afaceri umanizează un brand prin împărtășirea unor situații cu care publicul lor poate empatiza, făcând brandul mai distinctiv și mai demn de încredere. Ascultarea unei narațiuni activează mai multe regiuni ale creierului care îmbunătățesc reamintirea conținutului, iar acest lucru face ca povestirea să fie o modalitate mai eficientă de a comunica idei și mesaje complexe, în loc de a prezenta fapte seci.

 

O poveste bună are puterea de a evoca emoții în rândurile celor care o ascultă, dar o poveste grozavă, cu o exprimare excepțională și prezentată într-un cadru adecvat, îi poate inspira pe ascultători să și acționeze. Cu alte cuvinte, o poveste care merge dincolo de nivelul suprafeței, are capacitatea nu doar de a distra și de a stârni curiozitatea unui public, ci și de a motiva oamneii să facă schimbări în viața lor sau în lumea din jur.

 

Un exemplu excelent pentru o platformă cu mii de oratori care folosesc povestirea de afaceri pentru a provoca o reacție este TED. Conferințele TED sunt o serie de discursuri ținute de experți în diverse domenii, concepute pentru a împărtăși idei și a stârni conversații. Ceea ce face ca aceste discursuri să fie remarcabile nu este doar expertiza vorbitorilor, ci și abilitatea lor de a împleti o narațiune convingătoare în jurul unui subiect, care mai târziu îi poate determina pe ascultători să încorporeze înțelepciunile în viața lor proprie.

 

Dar cum poți deveni un narator de excepție la fel ca ei? Citește articolul nostru pentru a afla!

 

  • Aprofundare

 

Este greu să empatizăm cu oamenii perfecți și finalurile perfecte, deoarece acestea reprezintă o versiune idealizată a realității, care nu reflectă problemele și imperfecțiunile din viața de zi cu zi. Atunci când întâlnim o poveste cu personaje perfecte și un final fericit, o putem admira, dar adesea nu ne vedem pe noi înșine în ea. Nu putem empatiza cu personaje care nu fac niciodată greșeli sau nu se confruntă cu obstacole și provocări. În schimb, tindem să ne conectăm mai profund cu poveștile care au defecte și sunt încurcate, pentru că reflectă complexitatea propriilor noastre vieți. Așadar, fiind autentic și vulnerabil, poți stimula empatie și înțelegere în rândurile publicului.

 

  • Fă o schimbare

 

În calitate de antreprenori, avem oportunitatea extraordinară de a avea un impact pozitiv asupra lumii din jurul nostru. Aliniindu-ne cu un scop mai mare, putem inspira o schimbare reală și putem contribui la societate într-un mod semnificativ. Nu numai că acest lucru creează o lume mai bună pentru noi toți, dar poate aduce un sentiment de împlinire și un scop al activității noastre care trece dincolo de a câștiga bani. Fiind transparenți în ceea ce privește misiunea noastră și impactul pe care îl are asupra societății, putem spune povești care îi inspiră și pe alții să ni se alăture pentru a face o diferență.

 

  • Fă-i să râdă

 

Râsul este un comportament social care ne ajută să ne apropiem de alte persoane, iar râsul împărtășit cu alții întărește memoria și sentimentul unei legături reale. Dar nu numai atât! Umorul declanșează eliberarea de endorfine, care creează o asociere pozitivă cu orice conținut. Prin utilizarea umorului în povestirea ta, poți întrerupe monotonia datelor și cifrelor, și poți adăuga o atingere umană brandului tău, care îl face mai abordabil. De asemenea, umorul implică elemente neașteptate, creând un „plasă” cognitivă care ajută la crearea conexiunilor sociale.

 

În concluzie, storytelling-ul este ca un fel de condiment excepțional care poate face ca meniul afacerii tale să iasă în evidență pe o piață aglomerată. Adăugând un vârf de cuțit de personalitate, un strop de imperfecțiune și o linguriță de umor, poți pregăti o poveste care să fie abordabilă, memorabilă și plăcută. Și cea mai bună parte? Poți folosi storytelling-ul pentru a-ți motiva publicul să-ți utilizeze sfaturile în propriile vieți, pe lângă faptul că îți achiziționează produsele și serviciile.

 

Așadar, să nu-ți fie teamă să condimentezi atmosfera și să experimentezi cu diferite ingrediente de storytelling!