Cum să nu mai trăiești în frică?

Frica este prezentă în viața noastră de zi cu zi și ne poate împiedica adesea să ne atingem obiectivele. Dar există modalități care ne pot ajuta să depășim frustrarea și să obținem viața pe care ne dorim. 

Pentru a nu mai trăi în frică, trebuie să înțelegem psihologia din spatele ei și să lucrăm activ împotriva ei. Până la un anumit nivel, frica face parte din psihologia umană sănătoasă.  Frica acută este un sentiment sănătos care ne avertizează în legătură cu o amenințare fizică sau psihologică. Dacă ai fost vreodată implicat într-un accident sau ai simțit că ești urmărit, este posibil să fi simțit cum sângele prin vene curge mai repede. Acest lucru se datorează adrenalinei. Acesta este momentul în care corpul tău începe să o producă. Simțurile sunt intensificate astfel încât să putem reacționa rapid pentru a ne salva pe noi înșine sau pe alții. Frica acută este o reacție naturală care i-a ajutat pe strămoșii noștri să supraviețuiască.

Atunci când reacția de frică acută devine hipersensibilă, putem vorbi de frică cronică. Frica cronică se poate dezvolta atunci când suntem în mod constant expuși la evenimente stresante, cum ar fi știrile despre război sau epidemii, care ne încurajează să anticipăm în mod irațional evenimente negative. Spre deosebire de frica acută, frica cronică reduce instinctul de supraviețuire și ne face să credem că alții trebuie să ne salveze.

Potrivit unor cercetări ale Universității Harvard, 19% din populația americană a suferit tulburări de anxietate în ultimul an. Este una dintre cele mai răspândite probleme psihologice din societatea americană. Frica cronică este responsabilă de apariția problemelor de anxietate adânc înrădăcinate în societatea modernă.

Mulți oameni își trăiesc viața fără să știe că trăiesc în frică. Acest lucru este posibil deoarece frica este adesea confundată cu confortul. Trăim vieți confortabile, crezând că suntem fericiți și împliniți. Deși certitudinea este o nevoie umană de bază, dacă devenim prea confortabili, aceasta ne poate reține.

Iată câteva semne care arată că și tu trăiești în frică:

Perfecționismul. Nevoia de perfecționism este o mască pe care o folosim pentru a ne proteja de găsirea unei conexiuni și intimități adevărate. 

Integrarea. Dacă ne mulțumim cu mai puțin decât merităm cu adevărat, este un semn sigur că nevoia de siguranță ne controlează viața. Dacă nu ai o relație conștientă, pasională și o slujbă pe care o iubești cu adevărat, probabil că trăiești în frică.

Procrastinarea. Amânarea obiectivelor tale pentru mâine sau pentru o dată ulterioară, când vei avea mai mult timp, este o tactică folosită de persoanele care trăiesc în frică. Nu mai căuta scuze și începe să lucrezi pentru a-ți atinge obiectivele.

Amorțirea de sine. Dacă trăiești în mediul potrivit, nu ai nevoie să te amețești. Fii deschis către lume, deoarece deții controlul asupra sentimentelor tale.

Noi deținem controlul asupra vieții noastre. Cel mai important pas este să nu cedăm în fața fricii și să nu o lăsăm să ne împiedice să ne atingem obiectivele.