Cum să ne exprimăm recunoștința?

Darul recunoștinței – capacitatea de a găsi și de a aprecia binecuvântarea din fiecare experiență – este unul dintre cele mai mari daruri pe care ni le putem oferi. Când ne gândim la exprimarea recunoștinței, ne gândim adesea la crearea unui sentiment de recunoștință în interiorul nostru, fie că scriem un jurnal, exersăm înainte de o prezentare sau medităm. Dar recunoștința este, de asemenea, unul dintre cele mai mari daruri pe care le putem oferi celorlalți.

Nu este nevoie de mult timp sau bani pentru a exprima recunoștința. Nu trebuie să fie un eveniment mare sau un gest dramatic. Cele mai puternice moduri de exprimare a recunoștinței sunt adesea discrete. Este doar o chestiune de a înlocui așteptările cu aprecierea și de a învăța cum să ne arătăm recunoștința în fiecare zi.

Apelează

Trăim într-o epocă a mesajelor text și a mesajelor din social media, ceea ce face ca apelurile telefonice să fie și mai speciale. Sună-ți membrii familiei sau prietenii doar pentru a-i saluta sau sună pe cineva care știi că trece prin provocări în viața sa.

recunoștința, apel

Scrie un mesaj de mână

Un bilet de mulțumire scris de mână, sincer, este suficient pentru a-ți exprima recunoștința. Destinatarul o poate păstra pentru a se uita la ea și pentru a zâmbi. Un alt mod de a folosi bilețelele autocolante este să scrii lucruri pe care le iubești la soțul/soția sau familia ta și să le lași în cutia de prânz, în cartea pe care o citesc sau pe oglinda din baie.

Arată-ți recunoștința cu un compliment

Toată lumea are timp să își exprime aprecierea prin câteva cuvinte frumoase adresate unui coleg de serviciu, barmanului sau chiar unui străin de pe stradă. Complimentele îi pot ajuta pe ceilalți să adopte o atitudine recunoscătoare și pot schimba instantaneu ziua cuiva.

Interacțiuni personale

Vizitează un membru de familie nevăzut de mult timp. Scoate-l la o plimbare în parc sau la o cafea. Organizează o gustare pentru câțiva prieteni. Încercați împreună un restaurant nou sau o activitate distractivă pentru a vă menține relația interesantă. Există nenumărate modalități de a ne întâlni și de a trăi experiențe noi care să exprime recunoștința.

interacțiune personală

Prezintă-te

Dacă vrei să-ți exprimi aprecierea pentru cineva apropiat, interesează-te de lucrurile pe care le iubește. Participă la piesa lor de teatru, la meciul de baschet sau la recitalul de dans. Iar atunci când au cu adevărat nevoie, fii persoana la care se pot adresa pentru sfaturi, sprijin sau pur și simplu pentru o conversație.

Arată-ți recunoștința gătind mâncare

Mâncarea este unul dintre cele mai universale moduri de a arăta apreciere. Dacă faci un tort pentru profesorul tău, aduci cina unui prieten atunci când nu are timp să gătească, aduci micul dejun în pat pentru partenerul tău sau cina lui preferată, este garantat că va fi bine primit.

Arată-ți recunoștința dăruind

Cadourile pentru a-ți exprima recunoștința nu trebuie să fie extravagante. Cadourile mici pot fi și mai grijulii: un card cadou la cafeneaua preferată, un buchet din florile preferate sau un cadou practic, cum ar fi o pereche nouă de căști pentru prietenul care le pierde mereu pe ale sale.

Fii creativ

Mulțumirea prin cadouri făcute manual poate fi deosebit de semnificativă, așa că dă frâu liber creativității. Fă un album de recunoștință cu fotografii, notițe și lucruri care te amintesc de ei. Pictează un tablou, scrie un cântec sau o poezie, sau fă o listă de redare pe care să o asculte atunci când are nevoie să se simtă apreciat.

recunoștința, creativitate

Arată-ți recunoștința folosind darurile primite

Cadourile semnificative merg în ambele sensuri: dacă cineva ți-a cumpărat ceva frumos, nu uita să-ți arăți aprecierea. Purtă bijuteriile sau hainele pe care ți le-au dăruit atunci când vă întâlniți. Pune fotografie înrămată cu voi doi undeva unde să fie bine vizibilă. Amândoi vă veți simți bine când o veți vedea.

Arată-ți recunoștința împărtășiind ceea ce ai

Prea des trăim cu o gândire deficitară în viața noastră. Dar a trăi în recunoștință înseamnă a înțelege că universul are întotdeauna grijă de noi. Fii dispus să împarți ceea ce ai – cărți, haine, alimente, chiar și timpul și talentele tale – cu cei dragi și cu cei mai puțin norocoși.  

Acordă-ți timpul

Timpul este prețios, iar majoritatea oamenilor se simt apreciați atunci când le oferi puțin din timpul tău.  Oferă-te să te ocupi de ceva pentru un prieten ocupat. Asumă-ți treburi suplimentare prin casă și lasă-l pe partenerul tău să petreacă o după-amiază leneșă. Exprimă-ți recunoștință pentru tot ceea ce face făcând ceva pentru el.

Arată-ți recunoștința fiind prezent

Prezența ta este cel mai mare dar pe care îl poți oferi partenerului și copiilor tăi – dar poți oferi acest dar și oricărei alte persoane din viața ta. Observă ce poartă sau ce bine au făcut. Practică ascultarea profundă. Caută să vă conectați cu ei și descoperă cum poți oferi recunoștință la un nivel mai profund.  

recunoștința, fii prezent

Sărbătorește-le succesele

Fie că prietenul tău a trecut examenul de barou, fie că profesorul copilului tău a fost numit profesorul anului, sărbătorirea succesului lor arată că îi apreciezi suficient de mult încât să le remarci realizările. Trimite un bilet, un mic cadou sau, și mai bine, mergi personal și deschide șampania.

Spune-i altcuiva

Ce mod mai bun de a-ți exprima recunoștința decât să i-o spui chiar tu persoanei respective? Spunându-i șefului lor, scriind o scrisoare de recomandare sau nominalizându-i pentru un premiu. Toate acestea sunt modalități de a-ți exprima recunoștința care îi pot face să se simtă și mai apreciați.