Puterea recunoștinței

S-a demonstrat că puterea recunoștinței are un impact direct asupra fericirii noastre, ajutându-ne să ne simțim mai împliniți și să transformăm obstacolele în oportunități. Dar recunoștința nu înseamnă doar gândire pozitivă. Nu înseamnă să ne acoperim emoțiile cu banalități și postări pe rețelele de socializare. Înseamnă să învățăm să trăim cu recunoștință în fiecare zi, nu doar atunci când lucrurile ne merg bine. Înseamnă să trăim viața din plin – cu toate suișurile și coborâșurile – și să înțelegem că, orice s-ar întâmpla, harul este pentru noi toți. 

Ce este recunoștința?

Definiția din dicționar a recunoștinței este „calitatea de a fi recunoscător; o disponibilitate de a arăta și de a întoarce aprecierea pentru bunătate”. Dar adevărata recunoștință depășește cu mult simpla mulțumire. Tony Robbins spune: „Când suntem recunoscători, vedem viața așa cum este: un dar incredibil”. Călugărul benedictin David Steindl-Rast se face ecoul acestui sentiment și definește trăirea în recunoștință în fiecare zi ca fiind „primirea fiecărui moment ca pe un dar”.

recunoștința

Altfel spus, a mulțumi este o „acțiune realizată”, cum ar fi a spune „mulțumesc” sau a trimite o felicitare, în timp ce puterea recunoștinței este „simțită” în adâncul sufletului. Ziua Recunoștinței este un bun exemplu în acest sens: poate că mulțumim în timpul sărbătorilor, dar darul recunoștinței este resimțit pe tot parcursul anului și pătrunde în fiecare aspect al vieții noastre. Este abilitatea de a găsi binecuvântarea chiar și în cele mai rele situații, recunoscând că până și provocările abrupte ne ajută să creștem și să devenim ceea ce suntem.

Descoperirea puterii recunoștinței

Puterea recunoștinței constă în capacitatea ei de a schimba complet modul în care vedem lumea. Suntem învățați să abordăm viața dintr-o perspectivă a penuriei – să concurăm cu ceilalți și cu noi înșine. Considerăm că nu există suficiente resurse. Dar atunci când depășim limitarea și credem că lumea este plină de abundență, începem să ne gândim la viață ca la un loc în care să dăruim, nu să primim.

Așa cum spune Tony: „Când suntem recunoscători, frica dispare și apare abundența”. Odată ce apreciem tot ceea ce avem, legea atracției ne aduce mai multă abundență. Beneficiile recunoștinței au un impact asupra fiecărui aspect al vieții noastre, de la relații, la carieră și afaceri. Ne face mai fericiți și mai împliniți. Ne face parteneri mai buni. Recunoștința la locul de muncă ne poate face șefi și colegi și mai buni.

Trăiește cu recunoștință în fiecare zi

Recunoștința este o mentalitate și o stare, dar și o serie de acțiuni. Există strategii pe care le poți folosi în fiecare zi pentru a continua să trăiești în recunoștință.

recunoștința

Alege recunoștința

Emoțiile sunt daruri care ne fac umani și care ne pot inspira să realizăm lucruri mărețe. Puterea recunoștinței constă în faptul că este o emoție – și-ți poți controla emoțiile alegând asupra a ceea ce te concentrezi. Poți alege să abordezi viața dintr-o atitudine de penurie și frică sau poți adopta o atitudine de abundență și alege să te concentrezi pe aspectele pozitive. Alegerea îți aparține și este prima alegere pe care trebuie să o faci înainte de a învăța cum să trăiești cu recunoștință.

Începe

Tony spune că „nu ceea ce facem din când în când ne modelează viața, ci ceea ce facem în mod constant”. Un start puternic dimineața este esențial, iar pregătirea este o modalitate de a te concentra. Priming-ul este o extensie a ideii conform căreia începerea zilei cu emoții negative duce la experiențe negative, în timp ce emoțiile pozitive duc la experiențe pozitive. 

Cultivează conștientizarea

Unul dintre beneficiile priming-ului este acela că dezvoltă conștientizarea. Conștientizarea este abilitatea de a trăi în prezent, conectat la gândurile și emoțiile tale fără a le judeca, a le schimba sau a le lăsa să preia controlul. Înseamnă să ne cultivăm capacitatea de a ne concentra atenția asupra peisajelor, mirosurilor și sunetelor din jurul nostru, de a asculta profund, de a ne conecta cu ceilalți și de a ne trezi la darurile vieții. Îți poți dezvolta atenția prin meditație, yoga și alte practici care opresc gândurile rapide și lasă să pătrundă puterea recunoștinței.  

conștientizare

Lasă trecutul deoparte

Uneori, ceea ce nu am primit în trecut ne poate împiedica să acceptăm în prezent. Dacă nu am avut niciodată o relație sănătoasă, este posibil să respingem un partener iubitor. Dacă am fost crescuți să fim perfecționiști, este dificil să apreciem lucrurile care nu sunt „tocmai bune”. De aceea, trebuie să lăsăm trecutul în urmă pentru a învăța să trăim fiecare zi cu recunoștință. Alegerea de a da un sens pozitiv experiențelor din trecut te va ajuta să depășești convingerile limitative și să știi că ești demn de abundență.

Acționează

Ai acum strategii eficiente pentru a trăi cu recunoștință. Dar, așa cum spune Tony: „Cunoașterea nu este suficientă. Trebuie să acționezi.” Nu amâna recunoștința pentru altă zi. Spune cuiva cât de mult îl apreciezi și de ce. Începe un jurnal de recunoștință. Și nu ignora complimentele altora. Pentru a capta puterea recunoștinței, este la fel de important să accepți aprecierea celorlalți ca și să oferi apreciere.