Ce este leadershipul servitor?

Este ușor să presupunem că, pentru a fi un lider, tot ce ai nevoie este ca să conduci. Dar adevărul este că o conducere excelentă se referă la influență – capacitatea de a influența pozitiv pe cineva sau ceva.

Iar una dintre cele mai bune modalități de a construi influența este prin leadershipul servitor.

Se vorbește mult în aceste zile despre leadershipul servitor – și pe bună dreptate. Dar ce este cu adevărat, cum se face și este o modalitate eficientă de a conduce o echipă?

Tot ce ai nevoie este o mentalitate centrată pe valori pentru a începe. Cu alte cuvinte, întreabă-te: Cum pot să adaug valoare în viața celorlalți?

Ce este leadershipul servitor?

Când o descompui, leadershipul servitor înseamnă pur și simplu să te concentrezi pe consolidarea și dezvoltarea echipei tale. Te concentrezi pe ceea ce poți face pentru ceilalți, mai degrabă decât pe ceea ce pot face ei pentru tine.

Robert K. Greenleaf a inventat acest termen în eseul său, The Servant as Leader, când a scris următoarele: „Liderul-servitor este mai întâi un servitor. . începe cu sentimentul natural că vrea să servească, să servească mai întâi. Apoi, alegerea conștientă îl determină să aspire la conducere. Această persoană este net diferită de cea care conduce mai întâi”.

Imaginează o organigramă tipică. Știi, cea cu managerul din turnul de fildeș în partea de sus și angajații de nivel inferior în partea de jos. Liderii servanți întorc această piramidă cu susul în jos și creează o nouă ordine în care nevoile și bunăstarea echipei sunt primordiale. Ca urmare, leadershipul servitor nu are nimic de-a face cu construirea reputației, exercitarea puterii sau microgestionarea sarcinilor.

În schimb, liderii servitori se angajează cu ardoare să își dezvolte și să își împuternicească echipele și să ofere valoare reală clienților lor.

Primele 10 calități ale unui lider servitor

Vestea bună: liderii servitori nu au nevoie de o diplomă și nu contează de cât timp sunt la locul de muncă. Dar au nevoie de un amestec unic de calități personale. Sfat: toate pot fi învățate. Începe cu o mare doză de umilință și citește mai departe. Potrivit unui eseu scris de Larry C. Spears, fost director executiv al Centrului Robert K. Greenleaf pentru Leadership Servitor, acestea sunt cele 10 caracteristici esențiale ale leadershipului servitor:

 1. Ascultarea: Pentru a construi o relație solidă cu echipa sau clienții tăi, aceștia trebuie să se simtă cu adevărat ascultați. Acest lucru înseamnă că este esențial să pui întrebările potrivite și să asculți – vorbim despre o ascultare fără distragere a atenției, fără a împinge telefonul, concentrată cu laser.
 2. Empatie: Liderii servitori înțeleg că totul începe și se termină cu echipa lor – iar acest lucru le cere să fie deschiși, să înțeleagă perspectivele celorlalți și să prețuiască contribuția și opiniile echipei lor.
 3. Remediu: Amintește-ți că oamenii sunt oameni – nu mașini. Aceștia își aduc rănile la serviciu cu ei în fiecare zi. Un lider servitor recunoaște oportunitatea de a-i ajuta pe ceilalți să se vindece.
 4. Conștientizare: adică autocunoaștere. Capacitatea de a se privi cu adevărat pe sine – de a-și cunoaște cu adevărat punctele forte și punctele slabe – contribuie în mare măsură la înțelegerea nevoilor și comportamentelor celorlalți.
 5. Persuasiune: Liderii servitori știu că singura modalitate de a construi o echipă de calitate și de a crea unitate este prin puterea de convingere. 
 6. Viziunea: în eseul său, Larry numește acest proces construirea conceptului. Practic, liderii servitori se antrenează să viseze vise demne de urmat pentru afacerile lor. Ei se străduiesc să realizeze o viziune care nu este doar pentru linia lor de fund. Ei vor să ajute lumea.
 7. Previziune: Liderii servitori evaluează trecutul și iau decizii luând în considerare cu atenție rezultatele posibile și modul în care acestea vor afecta diferite persoane. Nimeni nu poate prezice viitorul (nu ar fi frumos?), dar pot face o verificare atentă. Gândește-te la modul în care decizia ta îi va afecta pe alții înainte de a acționa.
 8. Administrarea: atitudinea ta față de bani și de lucrurile materiale se va schimba dacă le vei vedea ca pe ceva ce ți-a fost dat să folosești în beneficiul altora.
 9. Angajamentul față de creșterea oamenilor: Trebuie să crezi că valoarea oamenilor merge dincolo de munca lor sau de ceea ce pot face pentru tine. Aceasta este o caracteristică de bază a unui lider servitor.
 10. Construirea unei comunități: Proprietarii de afaceri au ocazia de a oferi oamenilor o comunitate atât de necesară prin încurajarea unor conexiuni autentice la locul de muncă.

5 moduri de a implementa leadershipul servitor

 1. Investiți în dezvoltarea echipei: majoritatea proprietarilor de afaceri sunt de acord că dezvoltarea echipei este importantă, dar de prea multe ori este neglijată. Ajută-ți echipa să se dezvolte prin alocarea de timp și bani pentru a-i învăța abilități valoroase și practice. Îi poți duce la o conferință sau poți plăti pentru un curs.
 2. Caută feedback: acționează cu empatie și exersează abilitățile de ascultare prin solicitarea de contribuții și feedback din partea echipei tale. Invită oamenii să își împărtășească gândurile și opiniile sincere despre un nou proiect, despre cum ar putea fi îmbunătățită afacerea sau despre ce i-ar face să se simtă mai împliniți în rolul lor.
 3. Pune în valoare punctele forte ale membrilor echipei tale: Majoritatea companiilor se așteaptă ca oamenii să completeze doar o fișă de post tip șablon. Dar ce-ar fi să adaptezi sarcinile la punctele forte și pasiunile echipei? Da, munca trebuie să fie făcută, dar oamenii nu trebuie să fie niște rotițe fără minte. De fapt, cercetările arată că dezvoltarea echipei bazată pe punctele forte poate crește profiturile cu până la 29%.
 4. Deleagă: Ajută-ți echipa să devină și ei lideri servitori! Deleagă sarcini și împuternicește să ia decizii. Știm că delegarea poate fi dificilă, deoarece nu dorești ca oamenii să muște mai mult decât pot mesteca. 
 5. Elimină distragerile din conversații: Fii pe deplin prezent atunci când ești într-o ședință sau în întâlniri față-în-față. Ascultă activ atunci când cineva vorbește și încearcă să înțelegi. Pentru a-i servi pe ceilalți, trebuie să fii conștient de nevoile lor – ceea ce înseamnă să asculți mult. Așa că închide laptopul, pune telefonul deoparte și, pentru numele lui Dumnezeu, stabilește contactul vizual! 

Care sunt beneficiile conducerii servitoare?

Ce au în comun companii precum Chick-fil-A, Nordstrom și Southwest Airlines? Leadershipul servitor! Și, pe baza creșterii lor fără precedent și a reputației lor stelare, această abordare dă roade – în stil mare. Exemplu: punerea angajaților pe primul loc la Southwest Airlines a dus la mai mult de 35 de ani de succes.

Iar beneficiile conducerii servitoare depășesc cu mult creșterea profiturilor. Iată care sunt primele trei:

 1. Performanță extraordinară: oamenii fericiți sunt mai productivi (adesea cu 13%) Sunt, de asemenea, mai inovatori și mai creativi. Noi numim asta un câștig reciproc!
 2. Rulaj mai mic: leadershipul servitor creează membri ai echipei care sunt mai implicați și cu un scop mai precis – și, ai ghicit, este mai puțin probabil să părăsească echipa pentru o altă oportunitate. O rotație mai mică nu numai că creează o mai mare unitate, dar economisește timp, bani și, uneori, sănătatea ta mintală.
 3. O cultură solidă ca piatra: încrederea este atât o parte definitorie a leadershipului servitor, cât și rezultatul final al acestuia. Și este un lucru extraordinar, deoarece membrii echipei care au încredere unii în alții și în liderii lor nu pot decât să consolideze cultura (și să crească și eficiența). Oh, și, apropo, membrii de încredere ai echipei sunt niște viitori lideri incredibil de buni.