Cum să comunici cu echipa ta?

Comunicarea este elementul vital al oricărei organizații. Așadar, indiferent dacă conduci o echipă de 20, 200 de persoane sau o cifră intermediară, o comunicare excelentă este una dintre cele mai importante abilități pe care le poți avea. Și alertă de spoiler: nu poți deveni un mare lider până când nu ești un comunicator rock-star. Comunicarea eficientă este cea mai bună modalitate de a crea o conexiune emoțională cu echipa ta, de a crea încredere și unitate și, poate cel mai important, de a-i face să se simtă ascultați.

Prima regulă a comunicării? Este o stradă cu două sensuri. Un bun comunicator știe cum să vorbească pentru ca oamenii să asculte și cum să asculte pentru ca oamenii să vorbească. Dar este un pic mai mult decât atât. Citește mai departe.

Diferite stiluri de comunicare

Stilul tău de comunicare este pur și simplu modul în care vorbești cu ceilalți și modul în care comunici cu ceilalți. Iar stilul tău de comunicare – fie că este scris, verbal sau limbajul corpului – este unic, deoarece este influențat de aspecte precum personalitatea ta, autocunoașterea și nivelul de încredere.

În general, există patru tipuri de stiluri de comunicare:

  • Pasiv
  • Agresivitate
  • Pasiv-agresiv
  • Asertiv

Ce este comunicarea pasivă?

Comunicarea pasivă este folosită de persoanele care vor să pară că nu sunt interesate de subiect sau de situație sau că sunt super neutre. Comunicatorii pasivi urăsc confruntarea și se grăbesc să o transmită altora dacă se află într-o situație incomodă. Prin urmare, nu își împărtășesc opiniile și nu își exprimă sentimentele sau nevoile personale.

Un comunicator pasiv vorbește adesea în liniște, monoton, fără entuziasm sau cu scuze și poate spune lucruri precum

„Tu alegi – orice îmi convine”.

„Chiar nu contează atât de mult pentru mine”.

„Nu-mi pasă ce facem aici.”

Cum arată comunicarea pasivă?

  • Contact vizual redus sau inexistent
  • Postura neglijentă
  • Privire nervoasă

Este eficientă comunicarea pasivă?

Comunicarea pasivă este o pierdere pentru toate părțile implicate. În primul rând, comunicarea nu este autentică, persoana nu își împărtășește gândurile, ideile sau opiniile reale și nu contribuie cu nimic util la conversația în ansamblu. Receptorul se poate simți frustrat și enervat și, în mod ironic, comunicatorul se simte adesea la fel.

De ce ar comunica cineva în acest mod?

Mai presus de toate, comunicatorii pasivi vor să mențină pacea. Ei vor să-i mulțumească pe ceilalți și să evite conflictele.

Ce este comunicarea agresivă?

Comunicarea agresivă este complet opusă comunicării pasive și, după cum sugerează și numele, se caracterizează prin cerințe față în față, grosolănie și nepăsare față de sentimentele celorlalți.

Cum sună o comunicare agresivă?

Un comunicator agresiv vorbește pe un ton puternic, de confruntare, intimidant și poate spune lucruri precum:

„Îmi faci rău.”

„E numai vina ta.”

„Toată lumea ar trebui să gândească ca mine.”

Cum arată o comunicare agresivă?

  • Contact vizual intens
  • Intrusul în spațiul personal al altora
  • Gesturi mari și nesăbuite

Este eficientă comunicarea agresivă?

Aceasta este o întrebare ușoară. Nu, comunicarea agresivă nu funcționează – punct. De fapt, este exemplul perfect de conversație unilaterală, deoarece comunicatorul nu are absolut niciun interes în a-i asculta pe ceilalți. Iar consecințele nu sunt deloc plăcute. Oamenii își pierd rapid respectul pentru persoanele care comunică în acest mod și le este greu să aibă încredere în ele.

De ce comunică cineva în acest fel?

Comunicatorii agresivi vor să câștige – cu orice preț. Iar hărțuirea are un efect foarte negativ asupra moralului echipei.

Ce este comunicarea pasiv-agresivă?

Comunicarea pasiv-agresivă este un amestec al primelor două stiluri pe care le-am discutat deja.  Oamenii o folosesc atunci când vor să pară că nu le pasă de ceva, partea pasivă, dar în interior sunt în secret furioși sau supărați.

Cum sună comunicarea pasiv-agresivă?

Comunicatorul pasiv-agresiv este manipulator – spune un lucru, dar de fapt vrea să spună cu totul altceva. Comunicatorii pasiv-agresivi au tendința de a răspândi zvonuri și, dacă nu reușesc, sunt experți în a asculta. Ei pot spune lucruri de genul:

„Mie îmi convine, dar să nu vă mirați dacă se supără altcineva”.

„Eu cred că ai făcut o treabă bună, dar nimeni altcineva nu crede asta”.

„Haide, fă-o, oricum ideile mele nu sunt foarte bune.”

Cum arată comunicarea pasiv-agresivă?

Este un pic mai greu de definit. Comunicatorii pasiv-agresivi sunt adevărați cameleoni și vor folosi orice limbaj al corpului pentru a manipula situația. Cel mai bun sfat al nostru? Fii în gardă:

  • Contact vizual redus sau inexistent
  • Postura morocănoasă sau „mâinile în șolduri”
  • Fudulii

Este eficientă comunicarea pasiv-agresivă?

Comunicarea pasiv-agresivă este o pierdere de timp pentru toată lumea.  Una dintre caracteristicile unei bune comunicări este claritatea, iar aici nu există niciuna.

De ce comunică cineva așa?

Comunicatorii pasiv-agresivi sunt în contact cu gândurile și sentimentele lor, dar sunt preocupați de ceea ce cred alții despre ei. Și ultimul lucru pe care îl doresc este să nu fie în dezacord deschis cu cineva – așa că o fac discret, în speranța că, în cele din urmă, vor obține ceea ce vor.

Ce este comunicarea asertivă?

L-am păstrat pe cel mai bun pentru final! Comunicarea asertivă este cel mai sănătos și mai eficient stil de comunicare – unul care-ți permite să-ți exprimi propriile nevoi, idei și sentimente, fiind în același timp atent la ceilalți.

Cum sună comunicarea asertivă?

Un comunicator asertiv vorbește calm și încrezător, pe un ton de voce mediu, folosește frecvent afirmațiile „eu” și poate spune lucruri precum:

„Cred că ar trebui să urmăm acest plan”.

„Să le dăm tuturor șansa de a se pronunța.”

„Chiar dacă nu suntem de acord, îți respect opinia.”

Cum arată comunicarea asertivă?

  • Contact vizual consistent
  • Postura deschisă, relaxată
  • Gesturi coerente

Este eficientă comunicarea asertivă?

Da! Comunicarea asertivă este regula de aur. Se bazează pe conversații bidirecționale (îți amintești de chestia cu vorbitul și ascultatul?) și lasă loc pentru o mulțime de opinii, dezacorduri sănătoase și feedback constructiv. Nu sunt permise jocuri sau manipulări șirete!

De ce comunică cineva așa?

Dacă scopul final nu este doar de a transfera informații, ci și de a crea încredere în echipa ta, nu poți da greș cu comunicarea asertivă – niciodată.

Cum poți deveni un comunicator mai bun?

Legendarul consultant în management Peter Drucker a spus odată: „Cel mai important lucru în comunicare este să auzi ceea ce nu se spune”. Suntem întru totul de acord, dar este nevoie de timp și de multă intenție pentru a dezvolta această abilitate. Și, la fel ca în cazul multor activități de conducere, o bună comunicare începe și se termină cu o bună cunoaștere de sine.

Cere unor colegi de încredere un feedback sincer cu privire la stilul tău de comunicare. Aceasta este o modalitate excelentă de a identifica potențialele puncte oarbe (crede-mă, cu toții le avem) sau zonele care trebuie îmbunătățite. Nu este niciodată prea târziu pentru a începe să construiești o cultură a comunicării în care angajamentul, productivitatea și creativitatea să crească vertiginos.