Stres?

Cum funcționează relația voastră în general? Probabil că tu și partenerul tău vă înțelegeți bine și sunteți capabili să vă înțelegeți. Dar ce se întâmplă dacă ceva nu merge bine și unul dintre voi sau amândoi începeți să vă simțiți stresați? Cum vă afectează stresul relația și ce puteți face pentru a vă întări relația împotriva factorilor de stres inevitabili ai vieții?

Stresul unei relații poate afecta chiar și cele mai puternice legături. Atunci când începi să te gândești că „relația mea mă stresează”, există potențialul ca între tine și partenerul tău să apară distanța, neînțelegerile și deconectarea. Dar, oferindu-i sprijin permanent partenerului tău atunci când este stresat, nu numai că poți învăța cum să gestionezi stresul și relațiile, ci și să creezi un nou nivel de intimitate care, de fapt, vă aduce pe amândoi mai aproape unul de celălalt.

Înțelegerea stresului relațional

Gestionarea stresului relațional nu este niciodată ușoară, dar face parte din viață. Chiar dacă partenerul tău a fost în mod constant ancora relației voastre, mai devreme sau mai târziu va veni un moment în care rezervorul lui se va epuiza și vei avea ocazia să îi oferi dragostea și sprijinul de care are nevoie. Și, chiar dacă îți poate fi dificil să-ți ajuți partenerul în perioadele stresante, crearea resurselor mentale și emoționale pentru a-ți ajuta partenerul nu doar creează confort și conexiune, ci și o bază sănătoasă și sigură în relație, pe care ambii parteneri se pot baza în mod constant.

Cum afectează stresul relațiile?

O întrebare mai bună ar putea fi „Cum poate stresul să nu afecteze relațiile?”. Cercetările arată că stresul se răsfrânge asupra relațiilor noastre și cauzează o gamă largă de probleme. Atunci când oamenii sunt expuși la niveluri ridicate de stres, ei devin absenți, retrași și mai puțin afectuoși. Activitățile de petrecere a timpului liber trec pe plan secund, ceea ce duce la înstrăinarea de grupurile sociale, inclusiv de parteneri.

Atunci când suntem supuși la stres, acesta scoate la iveală ce este mai rău în noi. Resursele noastre cognitive sunt epuizate, ceea ce ne face hipervigilenți și hipersensibili la critici. Pentru că suntem mai iritați, este mai probabil să ne certăm în legătură cu probleme pe care în mod normal le-am uita – iar dacă stresul relațional era deja o problemă, aceasta se înmulțește de zece ori atunci când în ecuație se adaugă factori externi de stres.

Bărbații și femeile reacționează diferit la stresul relațional

Bărbații și femeile reacționează diferit la stres. Unul dintre motivele de bază pentru acest lucru constă în diferiți hormoni de stres. Când apare stresul, organismul eliberează hormoni numiți cortizol și adrenalină, care cresc tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge. Creierul eliberează apoi oxitocină, care contracarează efectele cortizolului și ale adrenalinei prin calmarea emoțiilor. Bărbații eliberează mai puțină oxitocină decât femeile atunci când sunt stresați, ceea ce înseamnă că atât cortizolul, cât și adrenalina declanșează un răspuns mai puternic.

Potrivit unui studiu publicat în revista Psychological Review, acest lucru înseamnă că femeile sunt mai predispuse să facă față stresului prin „îngrijire și prietenie” – îngrijirea celor din jur pentru a se proteja pe ele și pe copiii lor. Bărbații, pe de altă parte, eliberează doze mai mici de oxitocină, ceea ce îi face mai predispuși să folosească un răspuns de tip „luptă sau fugi” în fața stresului, adică fie să își suprime emoțiile și să fugă de situație, fie să riposteze.

Ce înseamnă acest lucru pentru stres și relații?

În multe cazuri, identitatea și stima de sine a femeilor sunt strâns legate de sentimentul lor de adecvare în relații. Este probabil să aprecieze faptul că se simte dorit, că primește expresii de confort și grijă și că este îngrijit în general. Așadar, atunci când stresul relațional nu este atenuat, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să se simtă personal inadecvate. 

Bărbații, în schimb, sunt mai predispuși să investească în realizări și competiție. Atunci când încep să se gândească la faptul că „relația mea este stresantă”, partenerii de sex masculin pot fi mai receptivi la oferirea de ajutor în îndeplinirea sarcinilor și la exprimarea aprecierii și recunoașterii. În cazul stresului și al relațiilor, diferența de gen înseamnă că partenerii pot vorbi un limbaj emoțional diferit, ceea ce face mai dificil să „audă” experiențele partenerului lor.

Recunoașterea stresului relațional

Cum se comportă partenerul tău atunci când este stresat? Cu un program agitat și cu cerințele muncii și ale vieții personale de zi cu zi, este ușor să ne lăsăm prinși în propria noastră lume. Dar atunci când pierdem din vedere stresul partenerului nostru, nu reușim să comunicăm și să ne conectăm. Prin urmare, este esențial să faci un efort suplimentar pentru a recunoaște când ai de-a face cu un partener stresat. Pentru a răspunde la întrebarea „Cum afectează stresul relațiile?”, ar trebui să ne întrebăm mai întâi pe noi înșine: „Cum arată partenerul meu stresul? Cum se schimbă tiparele sale de somn, obiceiurile alimentare, dispoziția, nivelul de energie sau stările de spirit?”.

Femeile sunt mai predispuse să raporteze simptome fizice ale stresului decât bărbații, ceea ce înseamnă că poate fi mai greu să recunoști un bărbat cu un nivel ridicat de stres. Rămânând în armonie cu partenerul tău, vei găsi modalități de a-ți exprima sprijinul și dragostea, ajutându-l pe partenerul tău să treacă peste momentele stresante, consolidându-vă în același timp relația. În acest fel, dacă îți dai seama cum să gestionezi stresul și relația, puteți beneficia amândoi pe termen lung.

Ce înseamnă prea mult?

Un anumit stres în relație este normal, dar cât de mult este prea mult? Nivelurile „normale” de stres în relație sunt: neînțelegeri ocazionale, nevoia de îmbunătățire a abilităților de comunicare sau diferențe minore în ceea ce privește așteptările. Atunci când aceste evenimente devin „norma” în relația voastră, este timpul să reevaluați. Deosebit de îngrijorătoare este lipsa de urmărire sau de angajament.

Ia în considerare, de asemenea, vârsta relației (stresul într-o relație nouă este un mare semnal de alarmă), frecvența (unele probleme de relație punctuale sunt mai puțin îngrijorătoare decât cele obișnuite), cât de mult stres relațional declanșează partenerul tău (dacă partenerul tău uită să-ți colecteze șosetele, este mai puțin stresantă decât infidelitatea lui/ei) și „aroma” emoțională generală a relației ( dacă ești constant trist, furios, speriat sau dezamăgit de partenerul tău, este ceva de făcut în relația ta).

stres, sănătate

Efectele stresului relațional asupra sănătății

Știai că stresul relațional te poate îmbolnăvi? Dacă te confrunți cu simptome de sănătate fizică sau mentală în loc de „Relația mea mă stresează”, este un semn revelator că există prea mult stres în relația ta. Stresul relațional poate duce la probleme de sănătate mintală, cum ar fi:

  • Anxietate atunci când ești în preajma partenerului tău
  • Analiza excesivă a interacțiunilor
  • Incapacitatea de a-ți controla emoțiile
  • Senzație de depresie sau retragere
  • Probleme de somn

Studiile au arătat, de asemenea, că stresul relațional poate duce la probleme de sănătate fizică. Un studiu a arătat chiar că relațiile ambivalente – în care interacțiunile cu partenerul variază foarte mult de la sprijin la ostilitate – au un impact mai rău asupra sănătății fizice decât relațiile complet negative. Stresul relațional are aceleași efecte negative asupra sănătății ca orice altă formă de stres:

  • Probleme de stomac
  • Probleme ale pielii
  • Risc crescut de boli de inimă
  • Tensiune arterială ridicată
  • Sistem imunitar mai slab

Este esențial să te întrebi nu doar „Cum afectează stresul relațiile?”, ci și cum îți afectează stresul bunăstarea fizică și psihică. Acest lucru poate însemna o viață mai lungă și mai sănătoasă pentru tine și pentru partenerul tău.

Cum să reduci stresul relațional?

Relația ta este esențială atunci când vine vorba de stres și relații. Este minunat atunci când tu și partenerul tău sunteți pe aceeași lungime de undă emoțională. Nimic nu este mai bun decât o legătură emoțională strânsă, în care vă puteți sprijini unul pe celălalt prin încercări și necazuri. Deși stresul din relație poate lovi fiecare cuplu la un moment dat, puteți alege să vă liniștiți inimile unul altuia și să practicați modalități constructive de a vă ajuta reciproc.

Sprijină-ți partenerul

Atunci când partenerul tău este stresat, acesta poate deveni distant sau agitat și se poate retrage emoțional sau chiar fizic. Este posibil să te simți singur și vulnerabil, ca și cum ai fi singur sau neapreciat în relația ta. Reacția instinctivă în această situație poate fi să te retragi și să îl tratezi partenerul așa cum te tratează el sau ea pe tine. Acest lucru nu rezolvă nimic; în loc să gândești, reacționezi și îți pedepsești partenerul în loc să-l susții. Acest lucru nu face decât să submineze încrederea și să crească stresul din relație, mai ales dacă este un comportament pe care îl adoptați des.

În loc să te cedezi impulsului de a le „lăsa să vadă cum te simți” și să adaugi la tensiunea negativă din cadrul relației, face un pas înapoi și dai dovadă de compasiune – nu numai pentru partenerul tău, ci și pentru tine. Având grijă de propriile nevoi în momentele de stres din relație, vei fi mai puternic, mai sigur și mai bine pregătit pentru atunci când partenerul (și relația voastră) va avea nevoie de o ancoră.

Oferă-te să ajuți

Mulți oameni au tendința de a se retrage în interior atunci când sunt anxioși sau supărați, inclusiv atunci când se luptă cu sentimente de izolare cauzate de stresul relațional. Potrivit lui Sheryl Paul, PhD, „Este posibil ca ei să fi învățat de timpuriu că nevoile lor nu vor fi satisfăcute, așa că în cele din urmă învață să nu ceară ceea ce au nevoie. În acest caz, faptul de a fi într-o relație intimă poate fi profund puternic în vindecarea rănilor vechi”. Comunicarea este un instrument puternic pentru gestionarea stresului și a relațiilor. Paul sugerează că, dacă îți vezi partenerul retras, face un efort să te apropii de el și să-i spui ceva de genul: „Se pare că treci printr-o perioadă dificilă. Cu ce te pot ajuta acum?” Acest lucru deschide liniile de comunicare și îi permite partenerului tău să știe că poate conta pe sprijinul tău.

În perioadele de stres, partenerii noștri doresc să se simtă susținuți fără a declanșa emoții. Acest lucru poate fi deosebit de dificil dacă tu adăugi la stres. Ascultarea fără a judeca sau a reacționa imediat necesită o răbdare, bunătate și compasiune extraordinare din partea ta, dar în cele din urmă vă ajută pe tine și pe partenerul tău să dezvoltați o modalitate mai pozitivă de a merge mai departe și de a construi o relație mai puternică și mai sănătoasă.

Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare

Una dintre cele mai bune modalități de a face față stresului din relație este să discutați. Cuvintele tale pot avea putere dacă le folosești pentru a înțelege cum se simte partenerul tău și pentru a înțelege unde se află din punct de vedere emoțional. Nu presupune că înțelegi cum se simte. În schimb, alege să discuți ca partener și ascultă la fel de mult ca și cum ai vorbi. S-ar putea să fii surprins de cât de multe poți afla despre partenerul tău și cât de repede puteți lucra împreună pentru a găsi o soluție.

Ascultă dincolo de cuvinte

Stresul în relație atinge de obicei un maxim atunci când unul dintre parteneri simte că celălalt nu îl ascultă. A te preface că asculți poate fi o mare problemă atunci când vorbești despre stres și relații. Atunci când vorbești cu partenerul, încearcă să îl percepi limbajul corpului. Recunoscând aceste indicii verbale, îți poți ajuta partenerul să simtă că vorbele sale sunt apreciate și respectate. Nu uita că înțelegerea modului de gestionare a stresului într-o relație depinde adesea de faptul de a-ți face partenerul să simtă că îți pasă de ceea ce spune și simte.

Alege-ți cuvintele

Stresul într-o relație poate ajunge la un punct culminant cu cuvinte furioase și emoții tensionate. În loc să cedezi sentimentelor brute, încearcă să-ți lași partenerul să spună ce gândește, fără a-l judeca. Acuzațiile, exagerările sau falsele complimente nu sunt de ajutor și sunt de obicei contraproductive în reducerea nivelului de stres. Certurile în care atât tu cât și partenerul tău vă grăbiți să vă apărați nu ajută la rezolvarea stresului în echipă. Este la fel de important să ai grijă la tonul vocii. Tonul, volumul și ritmul comunică chiar mai mult decât cuvintele tale.

Gestionează-ți propriul stres

Nu vei fi de prea mare ajutor pentru partenerul tău dacă te lupți să faci față propriului stres. Atunci când ești ocupat cu activitățile cotidiene, stresul se poate acumula rapid dacă nu ești conștient de propriile gânduri și sentimente. Învățarea relaxării este unul dintre cele mai puternice instrumente de gestionare a stresului pe care le poți dezvolta. Învățând cum să te calmezi și să-ți controlezi emoțiile, vei reuși să reduci stresul în relații. Iată câteva strategii de autocontrol în ceea ce privește stresul și relațiile.

  • Creează un mediu calm

Stresul apare de obicei în punctele în care începi ziua fără somn sau fără o alimentație adecvată. În loc să te forțezi, încetinește și acordă timp pentru corpul tău. Închide aparatele electronice înainte de culcare pentru a crea o atmosferă calmă în care te poți relaxa fără întreruperi. Înainte de a te așeza, o baie caldă sau o carte plăcută te poate ajuta să îți relaxezi mintea și să scapi de stres după o zi lungă.

  • Ai grijă de corpul tău

Fiziologia, stresul și relațiile merg mână în mână. În timp ce lucrezi, înlocuiește cafeaua și toate celelalte băuturi zaharoase cu sucuri naturale sau apă. Un organism hidratat este mai capabil să facă față stresului. Asigură-te că îți alimentezi corpul cu alimentele potrivite, o dietă cu alimente integrale sănătoase, proteine curate și multe plante și superalimente. Găsește o formă de exerciții fizice care îți face plăcere – exercițiile fizice te pot ajuta să te eliberezi de stres și să îți limpezești mintea. Când ai grijă de corpul tău, ai grijă și de mintea ta.

  • Pune grija de sine pe primul loc

Poți face mai multe pentru a-ți îngriji mintea. Unul dintre cele mai importante aspecte ale gestionării stresului relațional este autoîngrijirea și relaxarea. Cei mai mulți oameni se gândesc la relaxare ca la un proces automat, ca la un comutator. Tony Robbins crede că abilitatea de a se relaxa și de a gestiona nivelul de stres este o abilitate care poate fi valorificată prin tehnici de respirație, cum ar fi exercițiul său de amorsare.

Eliberează-ți mintea cu meditație sau începe să practici yoga, care este deopotrivă energizantă și relaxantă. Folosește aromoterapie, muzică relaxantă, masaj sau alte practici de medicină integrativă. Vei gestiona mai bine conflictele și stresul din relația ta atunci când ești odihnit. Învățarea gestionării stresului și a relațiilor este o abilitate cheie pe care trebuie să o stăpânești pentru a-ți crea viața împlinită pe care o meriți.