Cum să creezi produse digitale?

How to create digital products

În ultima postare, am explicat ce sunt mai exact produsele digitale și care sunt beneficiile lor. Acum, hai să aruncăm o privire mai atentă asupra etapelor de creare a primelor tale produse digitale și cum să le stabilești prețul.

Cum să creezi produse digitale în cinci pași?

Probabil că te întrebi cum să creezi produse digitale pentru ideile tale de conținut propriu.

Internetul oferă o oportunitate de neegalat de a începe o afacere – mare sau mică – cu o investiție și un risc foarte ușor de gestionat.

Dar, așa cum nu vei învăța cum să devii scriitor independent doar gândindu-te la asta sau citind despre asta, nu poți începe o nouă afacere în mod pasiv. Trebuie să acționezi.

produse digitale

În acest moment, am văzut sute (poate mii) de oameni care au construit o afacere viabilă în jurul unui produs sau serviciu online și am observat cinci domenii pe care este foarte important să te concentrezi la început.

Acestea sunt următoarele.

Construiește o listă de e-mailuri cu auto-răspuns

Probabil că nu este o mare surpriză. Vorbim de mult timp despre email marketing pentru că este mecanismul cheie pe care îl folosești pentru a-ți aduna audiența și pentru a o anunța despre ceea ce ai de oferit.

Mulți încep cu un răspuns automat de e-mail din prima zi și îți recomand să faci același lucru.

De ce? Pentru că este o modalitate excelentă de a atrage atenția tuturor celor pe care îi întâlnești și de a transforma acele contacte individuale într-o audiență.

Merită să faci o treabă bună cu autoresponderul tău, dar nu trebuie să fie perfect, mai ales la început. Găsiți 5 sau 7 mesaje care:

  • Ajută membrul audienței tale să rezolve o problemă simplă care îi interesează
  • Oferă membrilor audienței informații importante despre motivul pentru care faci ceea ce faci.
  • Învață membrul audienței de ce soluția ta este o modalitate excelentă de a rezolva problema lor pe tema respectivă

Fiecare mesaj de autoresponder poate face una sau mai multe dintre cele de mai sus.

Din mai multe motive, îmi place să creez mesaje „teaser” puternice și interesante în e-mailul propriu-zis, cu un click pentru a citi articolul complet.

Cel mai bun moment pentru a începe un autoresponder de e-mail a fost acum cinci ani. A doua cea mai bună perioadă este săptămâna aceasta. Iartă-mă pentru clișeul de afaceri, dar acesta este cu adevărat primul pas pentru a crea produse digitale.

Creează conținut de bază

Îmi place să construiesc mai întâi un autoresponder, astfel încât să pot capta fiecare picătură de atenție din partea publicului meu pe măsură ce intră.

Deci, de unde vine atenția publicului tău? Ei bine, din ideile pentru postările de pe blog, desigur, dar mai ales din conținutul de bază pe care îl creezi pentru site-ul tău.

conținut de bază

Conținutul cheie răspunde la cele mai importante întrebări:

  • Întrebările care se pun în mod constant despre subiectul tău,
  • … și întrebările pe care ai dori să ți le pună tot timpul despre subiectul tău.

Din nou, acestea ar trebui să fie bune, dar nu trebuie să fie perfecte – posturile de bază pot fi îmbunătățite în timp.

Extinde-ți rețeaua

Unul dintre lucrurile grozave despre conținutul cu adevărat solid este că atrage oameni care îți pot ajuta afacerea. Aceștia ar putea să-ți distribuie conținutul, să-ți recomande activitatea sau chiar să fie candidați pentru parteneriate excelente.

Dar nu poți sta degeaba și aștepta ca oamenii să te observe. Începe acum să-ți extinzi rețeaua pentru a crea cât mai multe oportunități pentru noul tău proiect.

Publicarea invitaților este încă o modalitate excelentă de a-ți extinde audiența și rețeaua de scriitori profesioniști. Nu-ți va aduce succesul peste noapte (și nici altceva), dar este o strategie solidă și stabilă pentru a-ți crește influența și autoritatea. Este o piesă din puzzle atunci când vine vorba despre cum să creezi produse digitale.

Canalele de socializare sunt, de asemenea, locuri bune pentru a găsi alți furnizori de conținut. Bineînțeles, nu vrei să le trimiți mesaje spam cu „Fă-mi o favoare”. Fă-te util și asigură-te că ai un conținut solid la care să te raportezi.

Găsește informații despre piață

Un produs digital este ca orice alt produs – trebuie să afli ce își doresc oamenii înainte de a investi timp și bani în crearea lui.

Suntem foarte norocoși să avem platforme excelente pentru a evalua nevoile și dorințele pieței.

digital products, market information

Social media este un bun punct de plecare. Nu uita, trebuie să asculți mai mult decât să vorbești.

  • Care sunt problemele cu care se confruntă oamenii din domeniul tău?
  • De ce sunt ei frustrați de soluțiile existente?
  • Ce scuze îi împiedică să meargă mai departe?

Nu uita, că nu trebuie să faci toată monitorizarea social media pe pagina sau site-ul tău personal. Oriunde își petrec timpul potențialii clienți poate fi un punct de ascultare excelent.

Dacă ai deja o audiență (chiar și una modestă), îți poți completa monitorizarea social media cu apeluri gratuite de întrebări și răspunsuri. Este util să aduni în prealabil întrebări pentru acestea și apoi să oferi răspunsuri în direct.

Aceasta nu este doar o modalitate fantastică de a afla de ce este avidă piața. Este, de asemenea, un stimulent puternic de încredere pentru blogurile de afaceri. Desfășurarea câtorva întrebări și răspunsuri gratuite îți va arăta cât de util poți fi în subiectul tău și îți va dezvălui domeniile în care poți fi și mai bun.

Creează-ți cel mai mic produs viabil

Toate cercetările pe care le-ai făcut cu privire la produsele digitale vor duce la acest pas.

Minimum Viable Product (MVP) este o abordare foarte bună. Este folosit de multe companii de dezvoltare de software și tehnologie, dar este o abordare excelentă pentru crearea oricărui tip de produs sau serviciu.

cel mai mic produs viabil

Cum stabilești care ar trebui să fie primul MVP pe care îl creezi? Răspunde la această întrebare:

  • Care este cel mai mic produs sau serviciu pe care îl poți crea și care va oferi o valoare semnificativă publicului tău?

Nu toate MVP-urile sunt produse plătite

Multe întreprinderi online mici lansează câteva oferte gratuite pentru a testa apele înainte de a alege o idee care să aibă tracțiune pentru un produs inițial plătit.

MVP-urile îți permit să depui o cantitate mică de muncă concentrată asupra unui concept de produs, apoi să îl lansezi către publicul tău și să vezi cum este primit.

  • Este acesta tipul de produs de care are nevoie publicul tău?
  • Ce le place la ea?
  • Ce nu funcționează, pentru clienții tăi sau pentru tine?

Odată ce ai găsit un MVP care să le trezească interesul, poți începe să îl optimizezi – făcând mai mult din ceea ce funcționează și mai puțin din ceea ce nu funcționează.

Iar dacă lansezi un MVP care este un eșec total – aceasta este, de asemenea, o informație valoroasă pentru piață. Ceva nu este în regulă cu conceptul de produs sau cu mesajul de marketing. Dacă îți proiectezi MVP-urile suficient de mici, nu te vor frustra (prea mult). Este doar o altă încercare de a afla unde sunt victoriile.

Cele mai bune practici pentru crearea produselor digitale

Acum că am acoperit cei cinci pași cheie pentru a crea produse digitale, iată cele mai bune practici de care trebuie să ții cont în timp ce creezi și vinzi propriile produse.

Inspirație

Desigur, definirea tipului de produs pe care dorești să-l creezi începe cu o sesiune de brainstorming.

În general, este mult mai ușor să vinzi conținut educațional sau informațional decât divertisment (muzică, de exemplu). Acest lucru se datorează faptului că valoarea unui conținut de divertisment este mult mai subiectivă decât cea a unui conținut informativ.

Acesta este motivul pentru care menținerea sub control a competențelor noastre joacă un rol important în crearea de conținut digital. Poate că, în mod surprinzător, mulți oameni ar plăti mult pentru a-ți învăța abilitățile.

produse digitale, abilități

Iată câteva aptitudini pe care ai putea să le iei în considerare:

  • Cunoștințe de limbi străine
  • Experiența personală cu pierderea în greutate
  • Editare video și podcast
  • Lecții video și audio
  • SEO
  • Gătirea regulată a unor mese sănătoase
  • Design de modă

Reține, că oricare dintre aceste competențe poate fi transformată într-un produs digital.

Dacă încă mai crezi că nu ai aptitudini, gândește-te la ceea ce faci în weekenduri. O mulțime de oameni sunt dispuși să plătească bani pentru a-și dezvolta hobby-urile, așa că nu renunța la aptitudinile de hobby, cum ar fi șahul sau dansul swing.

Cercetarea clienților

Cercetarea clienților este poate cea mai importantă parte a întregului proces. Dacă nu-ți înțelegi clienții, îți va fi foarte greu să-ți vinzi produsul.

Începe prin a crea un personaj al clientului tău. Un client persona este o descriere detaliată a adresei/poziției și a luptelor personale ale clientului tău. 

Acest lucru îți va permite să creezi strategii de marketing mai bine orientate și să-ți adaptezi produsul în mod specific nevoilor lor. Toate acestea fac parte din procesul de creare a produselor digitale.

De exemplu, ai putea decide să creezi un curs video de pierdere în greutate. Cu toate acestea, a viza toate persoanele care doresc să slăbească este prea larg și este puțin probabil să aibă un număr bun de vânzări. 

Pe parcursul exercițiului, s-ar putea să descoperi că publicul țintă sunt de fapt femeile care au născut în urmă cu aproximativ șase săptămâni și care au nevoie de motivație pentru a reveni în formă. Este posibil ca aceste femei să fi făcut exerciții fizice anterior și să considere că tranziția este dificilă. 

Această nișă este mai bine direcționată și are mai multe șanse de a converti femeile care se potrivesc descrierii.  

Iată câțiva factori de care trebuie să ții cont atunci când creezi un buyer persona:

  • Sexul/vârsta/poziția/nivelul de venit tip ale țintei.
  • Punctul cheie de durere din viața lor pe care produsul tău îl rezolvă.
  • Soluții pe care le-au luat deja în considerare/încercat înainte de a le găsi pe ale tale.
  • Ce au căutat online înainte de a găsi soluția ta.
  • Dorințele lor indirecte pe care produsul tău le rezolvă (indirect).

Stabilirea prețului produselor digitale

Prețul este esențial, deoarece un e-book de 5 dolari necesită mult mai puțină muncă decât un newsletter lunar de 300 de dolari sau un curs de 3.000 de dolari.

produse digitale, stabilirea prețului

În plus, în anumite nișe, este posibil să nu existe o piață pentru un preț ridicat. De exemplu, în timp ce mulți oameni ar fi fericiți să plătească 1.000 de dolari pentru un curs SEO, s-ar putea să nu existe o piață pentru un curs de dans swing de 1.000 de dolari. 

Prin urmare, cel mai bine este să începi prin a-ți cerceta concurenții. Există concurenți în nișa ta care vând un produs digital similar cu cel pe care îl ai în vedere? Dacă da, la ce preț?

Ia în considerare faptul că prețul va varia drastic în funcție de:

  • Calitatea conținutului
  • Modul în care este prezentat produsul 
  • Bonusuri suplimentare (comunitate, întrebări și răspunsuri, etc.)

Prin urmare, chiar dacă vezi un curs SEO la 100 de dolari, nu înseamnă că poți cere 2.000 de dolari pentru un curs similar. Chiar dacă unii oameni plătesc pentru produse cu prețuri mai mari doar pentru că au impresia că acestea au o valoare mai mare.

Asigură-te că găsești alte cursuri din nișa ta care sunt similare cu nivelul de preț pe care dorești să îl percepi.

Nu uita, că majoritatea cursurilor cu prețuri mai mari nu sunt, de obicei, listate pe site-urile de cursuri, așa că este posibil să trebuiască să cauți pe Google sau să folosești un forum, cum ar fi Quora, pentru a găsi cele mai bune cursuri în domeniul tău.

Sfat pro pentru crearea de produse digitale: validarea

Aceasta este o parte adesea neglijată a procesului de creare a produselor digitale.

În mod ideal, dorești să vezi o mulțime de concurență în domeniul tău (fitness, SEO, gătit etc.). Dacă există multă concurență, înseamnă că o mulțime de oameni au această problemă și că vei putea să profiți de această piață.

Cu toate acestea, cursul tău ar trebui să ofere o valoare unică care să îi facă pe oameni să îl cumpere în detrimentul altor cursuri.

Așadar, ar trebui să te uiți la fiecare dintre cursurile menționate mai sus și să afli care sunt recenziile despre ele. Care sunt cele mai frecvente plângeri? Care sunt lucrurile pe care oamenii le-au apreciat la acest conținut?

În timp ce acest proces este puțin mai dificil pentru newslettere sau cărți electronice, pe rețelele de socializare poți întreba oamenii ce newslettere/cărți/podcasturi au citit în nișa ta pentru care au plătit și ce le-a plăcut/nu le-a plăcut.

produse digitale, ebook

Acum că ai câteva idei pentru punctele unice de vânzare, poți crea o schiță pentru cursul tău sau pentru propunerea ta unică de valoare (dacă faci un podcast, un buletin informativ etc.) și pune oamenii pe o listă de așteptare pentru produs sau pre-vinde-l (cu un termen estimat pentru momentul în care produsul va fi livrat).

Odată ce oamenii ți-au dat bani pentru produsul tău, poți merge mai departe și îl poți construi. Dacă încerci să-l construiești tu primul, s-ar putea să construiești un produs pe care nimeni nu-l dorește.

Așa că, dacă faci orice pas în acest proces, validează-ți ideea!

De obicei, cel mai bun loc pentru a începe să-ți validezi ideea este cu prietenii. (Reține că, deși poate fi jenant să le ceri bani prietenilor, este esențial. A-i întreba pur și simplu dacă le place ideea nu este același lucru cu a le da bani). 

Cu toate acestea, dacă ai o nișă B2B și nu ai mulți prieteni/followeri în acel spațiu, merită să creezi o pagină de aterizare rapidă folosind un instrument precum Instapage, să pui oferta ta (nu, nu ai nevoie de un produs pentru a face oferta) și apoi să rulezi anunțuri pe Facebook sau Twitter către aceasta.

Dacă ai o listă de e-mail, trimite un e-mail rapid prin care îi întrebi pe oameni dacă doresc să cumpere la un preț redus.

Crearea și proiectarea produselor digitale

Odată ce ai parcurs pașii de mai sus, crearea unui produs este destul de simplă. Dacă dispui de bani, poți lua în considerare posibilitatea de a angaja persoane care să te ajute.

De exemplu, ai putea să-ți schițezi cartea electronică și apoi să angajezi un scriitor care să scrie cea mai mare parte a acesteia. 

Dacă creezi un curs online, ai putea înregistra videoclipurile și apoi să le trimiți cuiva de pe un site de freelanceri pentru a le edita. Cea mai dificilă parte ar putea fi rezolvarea aspectelor tehnice, cum ar fi încărcarea podcastului pe Apple Podcasts sau găsirea unui designer excelent care să te ajute să creezi cartea electronică.

Construiește o audiență (rapid)

În timp ce îți construiești produsul, trebuie să-ți construiești și o audiență.

audiență

Din păcate, construirea unei audiențe necesită de obicei timp pe care nu îl ai. Așadar, aceste tactici sunt cele mai eficiente modalități de a construi o audiență cât mai repede posibil.

Ca regulă generală, ar trebui să-ți petreci aproximativ 20% din timp pentru a-ți crea cursul și 80% din timp pentru a-ți construi audiența.

Creează un podcast

Una dintre cele mai bune modalități de a construi rapid o audiență este de a face pur și simplu tururi de podcast. Găsește podcasturi în domeniul tău de expertiză și povestește-le despre experiențele tale, despre rezultatele pe care i-ai ajutat să le obțină și oferă-le o perspectivă asupra modului în care poți oferi valoare audienței lor. 

Cheia este să le oferi o poveste și o valoare unică pe care publicul lor ar dori să o audă.

Rulează anunțuri plătite

O altă modalitate foarte bună de a începe să direcționezi traficul către site-ul tău web este să rulezi anunțuri plătite (Facebook, Twitter sau Google) către o pagină de destinație unde poți anunța lansarea și, eventual, să oferi gratuit un eșantion din produsul tău digital în schimbul unei adrese de e-mail.

Dacă continui să-ți crești lista de e-mail și să-ți hrănești abonații săptămânal, vei avea cel puțin o mică audiență și vei construi relații până la momentul lansării. De asemenea, te poți oferi să le pre-vinzi produsul tău digital.

Construiește parteneriate cu influenceri

Dacă poți încheia un parteneriat cu un influencer care să-ți recenzeze produsul și să îl promoveze prin e-mail sau pe canalele sale de socializare, poți obține o mare tracțiune inițială. 

Cheia pentru parteneriatele de succes cu influencerii este de a face ca publicul său să se alinieze cu produsul tău digital de înaltă calitate. 

produse digitale, parteneriat

O modalitate excelentă de a te asocia cu influencerii este de a-i implica în produsul tău. Aceasta ar putea fi, de exemplu, includerea citatelor lor într-o carte electronică.

În mod ideal, includerea lor în produsul tău necesită puțină sau deloc muncă din partea lor.

Un bun exemplu în acest sens este cel al lui Eric Jorgenson, care a creat Almanahul Naval Ravikant, pe care îl numește Navalmanack. Deși acest lucru este puțin cam extrem, deoarece întregul produs se bazează pe Naval, a avut un efect similar. 

Eric nu a cerut nimic de la Naval, iar Naval a promovat-o cu promptitudine, ceea ce a fost un mare succes. Faptul că Naval a fost sponsorul său a deschis ușa pentru a obține o împărțire de la Tim Ferriss.  

Așadar, gândește-te la modul în care poți implica în mod creativ un influencer. Poți găsi întotdeauna un influencer relevant pe una dintre platforme și îl poți plăti pentru a-ți recenza sau promova produsul.