Ce vă determină deciziile?

Luăm decizii în fiecare zi, iar acele decizii ne modelează viața.

Toate deciziile noastre sunt determinate de valorile noastre. De obicei luăm decizii care ne umplă de plăcere sau care ne ajută să evităm ceva care nu este plăcut.

Luarea unei decizii bune începe cu conștientizarea de sine, trebuie să fim conștienți și trebuie să fim capabili să ne exprimăm propriile sentimente și gânduri. A ști ce ne conduce în luarea deciziilor este primul pas spre a ne putea controla sentimentele.

Iată trei lucruri surprinzătoare care stau la baza tuturor deciziilor noastre:

  1. Accentul. Pe ce ne concentrăm este ceea ce simțim, și ne influențează luarea deciziilor mai mult decât orice altceva. Mai întâi trebuie să răspundem la trei întrebări importante și să ținem cont de asta în fiecare moment al vieții noastre. Prima întrebare este, pe ce ne vom concentra? Pentru a fi mai buni factori de decizie, trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce putem controla. Pentru a ne bucura de moment și a construi un viitor uimitor, trebuie să găsim un echilibru între prezent și viitor, lăsând deoparte trecutul. A doua întrebare la care trebuie să răspundem este, ce semnificație acordăm acestei practici? Acest raport stabilește a treia întrebare: Ce ​​vom începe cu această experiență? Alegem modul în care trăim evenimentele, iar asta ne determină toate deciziile.
  2. Sistemul nostru de valori. Mulți cred că autocontrolul determină cel mai mult luarea deciziilor. Dar cercetările demonstrează că autocontrolul este epuizabil, deci nu la fel de fiabil ca sistemul nostru de valori. Un sistem de valori mai ridicat duce la decizii mai bune. Dacă ne ridicăm sistemul de valori sau schimbăm valorile pe care le reprezentăm, vom lua decizii bune.
  3. Foamea. Nu în ultimul rând, luarea deciziilor este strâns legată de nivelul foametei. Oamenii de succes, care sunt hotărâți să lupte pentru toate succesele, sunt înfometați de succes, așa că iau decizii mai bune, deoarece sistemul lor de valori este mai înalt. Oamenii de succes își folosesc eșecurile ca o trambulină. Oamenii de la celălalt capăt al scalei le atribuie eșecurile lipsei de autocontrol, deoarece nu au valorile ridicate care îi ajută să treacă peste dificultăți. Cu toate acestea, valorile pot fi învățate și se schimbă constant. Luăm valorile care ne plac de la toți cei care trăiesc în mediul nostru.

Deciziile noastre ne modelează viața și este posibil să trăim într-un sistem de valori care nu ni se potrivește acum. O putem schimba acordând constant atenție conștientă a ceea ce ne influențează deciziile, păstrând ceea ce funcționează și înlocuind ceea ce nu funcționează.