Ce înseamnă F.I.R.E.?

Independența financiară, pensionarea anticipată (FIRE) este o mișcare de pensionare mult mai devreme decât bugetele și planurile de pensii tradiționale. FIRE s-a născut din bestsellerul din 1992 al lui Vicki Robin și Joe Dominguez, „Your Money or Your Life” (Banii tăi sau viața ta), și întruchipează unul dintre principiile de bază ale cărții: oamenii ar trebui să evalueze fiecare cheltuială în funcție de numărul de ore necesare pentru a o plăti.

Înțelegerea mișcării FIRE

Mișcarea de pensionare FIRE vizează direct vârsta tradițională de pensionare de 65 de ani și industria care încurajează oamenii să se pregătească pentru aceasta. Prin alocarea unei mari părți a veniturilor lor pentru economii, adepții mișcării FIRE speră să poată renunța la locul de muncă și să trăiască doar din mici retrageri din portofoliile lor cu zeci de ani înainte de a ajunge la vârsta de 65 de ani.

După cum a raportat Vox, milenialii, în special, au îmbrățișat pensia FIRE în ultimii ani. Susținătorii unui stil de viață extrem de frugal rămân pe piața muncii timp de mai mulți ani și economisesc până la 70% din venitul lor anual. Când economiile lor ajung la de 30 de ori mai mari decât cheltuielile anuale, adică aproximativ 1 milion de dolari, pot renunța la locul de muncă sau se pot retrage complet.

Pentru a-și acoperi cheltuielile de trai după ce se pensionează de tineri, susținătorii FIRE retrag sume mici din economiile lor, de obicei 3-4% din sold în fiecare an. În funcție de mărimea economiilor lor și de stilul de viață dorit, este nevoie de o diligență extremă pentru a ține evidența cheltuielilor și de un angajament pentru menținerea și realocarea investițiilor.

fire, pensionare

În cadrul mișcării FIRE, au apărut mai multe opțiuni de pensionare FIRE care dictează stilul de viață pe care adepții mișcării FIRE sunt dispuși și capabili să îl mențină, potrivit unui raport al Forbes Advisor.

  • Fat FIRE – Aceasta se adresează persoanelor cu un stil de viață tradițional care doresc să economisească mult mai mult decât un lucrător mediu, dar nu doresc să își reducă nivelul de trai actual. Acest lucru necesită, de obicei, un salariu ridicat și strategii agresive de economisire și investiții.
  • Lean FIRE – Acest lucru presupune respectarea strictă a unui stil de viață minimalist și economii extreme, ceea ce necesită un stil de viață mult mai restrâns. Mulți dintre adepții Lean FIRE trăiesc cu 25 000 de lei sau mai puțin pe an.
  • Barista FIRE – Aceasta este pentru cei care doresc să existe între cele două opțiuni de mai sus. Aceștia renunță la slujba tradițională de la 9 la 5, dar folosesc o combinație de muncă part-time și economii pentru a urma un stil de viață mai puțin minimalist. Prima le permite să obțină o asigurare de sănătate, în timp ce a doua îi împiedică să apeleze la fondul lor de pensii.

Cui se adresează cu adevărat FIRE?

Cei mai mulți oameni cred că FIRE este pentru persoanele care au un venit substanțial, de obicei de șase cifre. Și, într-adevăr, dacă obiectivul tău este să te pensionezi la 30 sau 40 de ani, probabil că acesta este cazul. Dar toată lumea poate învăța multe din principiile acestei mișcări, care îi pot ajuta pe oameni să economisească pentru propria pensie și chiar să ajungă la pensie mai devreme, dacă nu chiar la 40 de ani.

Și nu uita, prima parte a FIRE este independența financiară, care, dacă este obținută, îți va permite să lucrezi la ceva ce-ți place, mai degrabă decât la ceva ce trebuie să faci, în loc să te pensionezi. Autorul Robin spune în carte că FIRE nu se referă doar la pensionarea anticipată, ci mai degrabă ne învață cum să mâncăm mai puțin și să trăim mai bine.

Proiectare detaliată

Este important ca toată lumea să își planifice pensia și, totuși, potrivit unui raport din mai 2021 al Consiliului Guvernatorilor Sistemului Rezervei Federale, unul din patru americani nu avea deloc economii pentru pensie în 2020, în timp ce 36% dintre cei care aveau economii considerau că planurile lor de pensie nu erau pe drumul cel bun. Mișcarea FIRE pune accentul pe importanța elaborării și respectării unui plan detaliat, principii care pot ajuta pe oricine să economisească pentru pensie și să mențină un fond de urgență adecvat.

Disciplina financiară

Pentru a obține o pensie FIRE, trebuie să-ți maximizezi veniturile, reducând în același timp la minimum cheltuielile. Pensionarea la vârsta de 40 de ani necesită să mergi la extreme pentru a reuși, dar toată lumea poate beneficia de pregătirea unui buget și de respectarea acestuia, făcând în același timp tot posibilul pentru a câștiga cât mai mulți bani, fie că este vorba de obținerea unui loc de muncă mai bun, de un al doilea loc de muncă sau de deținerea unei afaceri secundare sau a unei proprietăți de închiriat pentru a genera venituri suplimentare.

Investiții înțelepte

Nimeni nu poate avea o pensie sigură fără să investească în economiile pentru pensie. Susținătorii FIRE investesc o parte mai mare din veniturile lor decât și-ar dori o persoană obișnuită. Dar principiul de a pune deoparte în fiecare lună un procent din venitul tău pentru investiții – și de a începe cât mai devreme posibil – îți permite să-ți crești economiile pentru pensie până la un nivel care îți va oferi stabilitate financiară în ultimii ani de viață.

fire, investește

Ce înseamnă mai exact FIRE?

Acronimul FIRE înseamnă Independență financiară, pensionare anticipată (Financial Independence, Retire Early) și provine din cartea Your Money or Your Life (Banii tăi sau viața ta) de Vicki Robin și Joe Dominguez, publicată pentru prima dată în 1992. A fost revizuită și actualizată în 2008 și republicată în 2018.

Scopul cărții, precizează Robin, nu este de a oferi un plan general pentru o pensionare anticipată, ci de a le arăta oamenilor cum să trăiască bine și să consume mai puțin, astfel încât să poată trăi o viață mai plină și să risipească mai puțin resursele lumii. Sau, după cum a spus Robin, „Dacă trăiești pentru a avea totul, ceea ce ai nu este niciodată suficient”.

Ce variante de FIRE există?

Există multe variante în cadrul mișcării FIRE. Fat FIRE este o încercare mai ușoară de a economisi mai mult și de a renunța la mai puțin. Lean FIRE necesită un angajament față de un stil de viață minimalist. Barista FIRE se adresează celor care doresc să iasă din cursa de la 9 la 5 și sunt dispuși să reducă cheltuielile, lucrând doar cu jumătate de normă pentru a realiza acest lucru.

Bineînțeles, consilierii financiari mai tradiționali au fost, de asemenea, dispuși să intervină cu propriile lor variații privind obiectivul de pensionare FIRE și modul de realizare a acestuia. O strategie este ca investitorul FIRE să includă în portofoliul său atât acțiuni și obligațiuni americane, cât și internaționale, ceea ce poate crește rata de succes cu 20%.