Începe să creezi!

Nu uita, nu te mai adapta și începe să creezi.

În zilele noastre, toată lumea vorbește despre „adaptarea la noile norme” și „schimbarea la noile norme”, orice ar însemna asta.

Realitatea este că Covid-19 îi forțează pe oameni să creadă că trebuie să schimbe cumva tot ceea ce fac, inclusiv mesajul lor, cine sunt și cum își desfășoară activitatea.

Nici că se putea greși mai mult. Dacă se întâmplă ceva și te adaptezi, nu vei fi niciodată cine trebuie să fii. Acest tip de gândire este reactiv, nu creativ. Treaba ta în acest moment nu este să te întorci sau să te adaptezi, ci să creezi și să te extinzi în contracție și frică. Așa că nu te mai adapta și începe să creezi.

În astfel de vremuri, datoria noastră este să ne forțăm mai mult, nu să acceptăm schimbările pe care ar fi trebuit să le facem înainte de a fi forțați să le facem.

Începe să creezi, nu te mai adapta!

Dacă îți petreci tot timpul adaptând și făcând schimbări pentru a te potrivi cu situația actuală, vei constata că tu și afacerea ta veți eșua sau veți micșora. Am citit săptămâna aceasta despre un bărbat căruia i s-a spus „trebuie să îți schimbi mesajul din cauza Covid”. Ca urmare, afacerea sa a avut de suferit, nu din cauza Covidului, ci pentru că și-a schimbat mesajul.

Cum ai de gând să-ți definești brandul și să-ți dezvolți afacerea dacă continui să te schimbi pentru a te adapta la fiecare situație? Întotdeauna va exista o altă situație. Când Covidul se va termina, va fi altceva. Întrebarea este, cine vei fi tu? Ce vei reprezenta? Ce va reprezenta compania ta?

În ciuda contracțiilor economice, a amenințării pandemiilor, a influențelor politice, a protestelor, a boicoturilor sau a orice altceva care este popular în acel moment, trebuie să fii clar cu privire la cine ești și la ceea ce creezi.

să creezi, covid

Dacă nu clarifici acest lucru pentru cei care lucrează pentru tine și cumpără de la tine, cei care lucrează cu tine și care ar putea cumpăra de la tine vor fi confuzi. Indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău, mai ales atunci când lucrurile devin atât de nebunești ca acum, trebuie să rămâi fidel misiunii tale. 

Adaptarea la mediul înconjurător este reactivă.

Să fii un cameleon este bine dacă vrei să te amesteci și să fii în siguranță. Apoi, dacă definiția te a succesului este „doar să te descurci”, ceea ce, de altfel, este un calcul ridicol, deoarece știi că expansiunea este singura modalitate reală de a-ți asigura succesul.

Să recunoaștem, există un motiv pentru care abilitatea cameleonilor de a-și schimba culoarea este numită „mecanism de apărare”. Cum ai de gând să realizezi ceva dacă nimeni nu te poate vedea?

Elon, Bezos, Jobs, ei nu au concurat, nu s-au amestecat.  Acești titani s-au extins în perioade de criză. Ei nu s-au adaptat. Eu nu sunt cameleon. Sunt o persoană creativă care continuă să își modeleze propria realitate, realitatea mea. Eu nu mă adaptez. Eu creez.

Știu că este un lucru la care ne gândim mult, deoarece adaptarea este un concept atât de popular. Dar nu funcționează, iar titanii nu o folosesc niciodată. Fie că ești liber profesionist, manager, director general sau profesor, tu ești șeful. Evident, nu poți controla totul în jurul tău, dar poți controla dacă ataci sau te aperi.

Tactici?

Marii generali nu se apără și nu așteaptă ca inamicul să atace. Ei trec la ofensivă, dar înainte de a-și conduce forțele în luptă, au un plan și îl execută, chiar dacă se întâmplă ceva neașteptat.

Bineînțeles, știm cu toții că rareori lucrurile decurg așa cum au fost planificate, dar dacă organizația execută conform planului, își maximizează șansele de victorie. Pe câmpul de luptă sau în sala de ședințe, nu contează.

să creezi, ofensiv, generali

Uite, 2020 a fost în mod clar anul cărților. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să-ți clarifici planul și să obții sprijinul de care ai nevoie pentru a atrage, persevera și executa planul, în loc să te adaptezi. 

Găsește-ți un mentor care să te țină pe drumul cel bun pentru a continua să faci progrese. Bezos și Musk au devenit cei mai bogați oameni din lume nu pentru că s-au adaptat, ci pentru că au creat și au perseverat până când piața a venit la ei.

Cine știe ce se va întâmpla anul acesta sau anul viitor? Te asigur că va fi și mai nebunesc!  Întrebarea este dacă vei înnebuni și vei ține cont de sfaturi prostești de genul „îndulcește-ți mesajul”, „acum nu este momentul pentru promovare”, „fă un pas înapoi și dă-ți puțin timp acum”, „așteaptă până la alegeri sau până la vaccinare sau până la economie sau…..”.

Acum este momentul să ne forțăm, să perseverăm, să ne extindem și să executăm. Acesta nu este un moment pentru sentimente, emoții și opinii. Este un moment de acțiune.