Funcționează sistemul școlar?

Un alt an școlar este pe cale să înceapă. Fie că mergi la colegiu sau la universitate, fie că ești părinte și copilul tău va merge la școală, întreabă-te: „Merită cu adevărat școala?”. 

Nu mă înțelegeți greșit, școala este un lucru extraordinar, dar lipsesc unele lucruri, cum ar fi elementele de bază ale învățării culturii financiare, încurajarea unor relații puternice, predarea abilităților de creștere a veniturilor sau de construire a unei afaceri. 

Spune-mi sincer – dacă nu te învață niciunul dintre aceste lucruri, chiar merită să cheltui mii de lei pentru o instituție care nu-ți oferă cunoștințele de bază de care ai nevoie pentru a reuși?

Atât de mulți părinți se agață de ideea că copilul lor ar trebui să meargă la școală, să obțină o diplomă și un loc de muncă bun și știți restul. Cu toate acestea, este 2022 și s-a dovedit că nu numai că nu este nevoie să mergi la școală pentru a avea succes, dar poți învăța tot ce trebuie să știi online. 

Poți începe o întreagă afacere de succes online vânzând produse și servicii. Poți învăța noi abilități pentru care oamenii vor plăti bani mulți. Poți obține un venit cu normă întreagă și poți tripla suma pe care o câștigi vânzându-ți abilitățile online. Deci, de ce ai avea nevoie de o educație universitară tradițională sau formală?

Unele dintre cele mai scumpe universități pot costa în jur de 90.000 de lei în total. Nu vreau să crezi, că spun, că în general, școala nu merită, merită pentru cei care doresc o pregătire specifică pentru cariere în finanțe, medicină sau drept și altele asemenea. Spun doar că, pentru mulți oameni nu le oferă abilitățile de care au nevoie pentru a câștiga bani sau pentru a-și construi viața pe care și-o doresc. În cea mai mare parte, educația poate acumula o mulțime de datorii și-ți poate oferi în schimb o bucată de hârtie care nu mai are la fel de mult sens ca înainte. 

Oamenii sunt dornici de cunoaștere. Ei doresc informații. Problema este că informațiile pe care le primesc se referă doar la „Cum pot obține un loc de muncă?” și nu la „Cum pot deveni antreprenor?”. Clasa de mijloc nu mai există în multe locuri. Realitatea este că suntem învățați să ne câștigăm banii, să îi economisim și să îi conservăm cât mai mult posibil. Cu această mentalitate, mai devreme sau mai târziu, banii se termină. Aceasta nu este libertate. 

Ceea ce trebuie să începem să învățăm generațiile mai tinere și, de fapt, pe noi înșine, indiferent unde ne aflăm în viață, este că trebuie să învățăm cum să facem mai mulți bani, cum să ne creștem veniturile, cum să creăm mai multe surse de venit, cum să vindem, cum să creăm rețele și așa mai departe. 

Trebuie să începem să învățăm să ne autodezvoltăm, să investim în noi înșine și în abilitățile noastre, să fim cea mai bună versiune a noastră, să creăm abundență, să ne simțim încrezători și să avem o mentalitate de creștere potrivită pentru a avansa în viață. Trebuie să scoatem confortul din ecuație și să ne îmbrățișăm frica de necunoscut. Să ne deschidem posibilităților pe care ni le oferă viața.

Concluzia este că, dacă nu-ți atingi potențialul maxim în fiecare zi, ești în faliment chiar acum. Vreau să te gândești cu atenție dacă educația formală este potrivită pentru tine, în funcție de cariera pe care consideri că ți se potrivește. 

Dar dacă ești cineva care iubește să creeze, cineva care vrea mai mult de la viață, cineva care vrea un venit pasiv și vrea să-și multiplice veniturile, cineva care vrea să își construiască o viață pentru care puțini oameni sunt dispuși să se sacrifice pentru a o realiza, atunci știu sigur că școala te reține. 

Dacă nu vrei să te stresezi din cauza finanțelor, a locului de muncă, a faptului că vei avea un loc de muncă a doua zi sau dacă îți poți păstra casa actuală, atunci cu siguranță nu vrei să te pui într-o poziție în care nu te poți bucura de viață. 

Realitatea este că poți deveni o persoană mai bună dacă nu ești copleșit de situația ta financiară, dacă nu te simți frustrat de banii cu partenerul tău și dacă nu te simți victimizat de circumstanțele tale. 

Merită cu adevărat școala? Nu și dacă vrei să trăiești o viață liberă. Este alegerea ta. Decide ce fel de viață îți dorești și mergi pe această cale. Numai tu poți decide ce este mai bine pentru tine.