Eșuează înainte de a reuși

E foarte ușor să ignori eșecurile, într-o societate în care numai poveștile de succes sunt celebrate. Lăudăm rezultatul spectaculos și, între timp, povestim succesele altora prin diverse motive meschine, parcă succesul nu ar fi rezultatul munci grele și al perseverenței. Învățăm din el, dobândim experiență și doar așa ne putem evalua deficiențele.

Ca să vă dau câteva exemple, Steven Spielberg a aplicat de trei ori la Școala de Film din California de Sud, fără succes, iar acum e unul dintre cei mai cunoscuți regizori de film. 

Chiar și dacă nu ați auzit niciodată de Tim Westergren, numele companiei pe care a fondat-o ar trebui să vă sună cunoscut. Este vorba despre Pandora. Peste 300 de investitori au refuzat finanțarea pentru aceasta. A renunțat la idea lui? Nici atunci când compania era în faliment pentru doi ani și jumătate. În schimb, a căutat modalități de a compensa aceste pierderi.

Ați auzit de Virgin Galactic? Compania dezvoltă nave spațiale comerciale și își propune să ofere zboruri spațiale suborbitale pentru turiștii spațiali. Ei bine, nu a fost prima companie a lui Richard Branson… A început 400 de afaceri diferite înainte de a găsi pe cea care l-a făcut cu adevărat de succes. 

Desigur, acum ziceți că încercați doar să realizați o idee simplă și că nu aveți ambiția de a o transforma într-o mega corporație, dar putem povesti și exemple similare. Se zice că Sylvester Stallone a fost respins de 1.500 de ori când a încercat să-și vândă scenariul filmului Rocky, iar Thomas Edison a realizat 10.000 de prototipuri eșuate ale becului său electric. Desigur, aceste cifre pot fi exagerate, dar nu asta este ideea, ci faptul că drumul spre succes trece prin eșec. Iar pentru a deveni de succes, trebuie să învățăm să eșuăm și apoi să trecem în mod activ peste ele. Căutând noi oportunități, noi soluții, schimbând strategiile. Învățând din greșelile noastre.

Comments are closed.