Detoxificare financiară

financial detox

Detoxifierea poate fi folosită în multe domenii ale vieții noastre. De la o cură de sucuri de după Anul Nou, la curățenia de primăvară și evadarea din relațiile toxice. Dar cum rămâne cu detoxifierea în singurul domeniu care afectează fiecare aspect al vieții noastre – finanțele noastre? Detoxifierea finanțelor sau învățarea de a cheltui banii cu înțelepciune poate crea mai mult succes, echilibru și bucurie în viața ta.

Cum poți să renunți la obiceiurile financiare negative și să înveți să cheltuiești cu înțelepciune? Folosește această listă ca un ghid de acțiune. Este timpul să acționezi. Nu o altă zi, nu o altă oră; acum este momentul să-ți aliniezi finanțele cu valorile și obiectivele tale. Nu amâna și nu te simțiți copleșit de perspectiva reamenajării finanțelor tale – fă câte un pas la rând.

Fă un plan de cheltuieli

Din păcate, mulți adulți nu au fost învățați niciodată să facă un plan de cheltuieli sau nu au reușit să îl pună în aplicare, deși este esențial pentru libertatea financiară și pentru liniștea ta.

plan financiar

Deși planurile de cheltuieli sunt cel mai adesea denumite bugete, termenul poate fi limitativ pentru unii. Un plan de cheltuieli este un plan pe care îl întocmești (împreună cu soțul/soția, dacă ești căsătoriți, sau cu un consilier financiar, dacă te simți în stare), alocând unde se duc veniturile tale înainte de a ajunge la facturi, astfel încât să poți acoperi nevoile de bază și să-ți atingi mai repede obiectivele. Atunci când introduci un nou plan de cheltuieli, este posibil să dureze câteva luni pentru a te acomoda și pentru a anticipa toate cheltuielile, dar nu renunța la el până când observi schimbări treptate.

Există o mulțime de opțiuni online pentru a descărca gratuit modele sau aplicații care te ajută să-și urmărești cheltuielile în raport cu obiectivele tale. Mint le oferă pe amândouă și-ți oferă idei despre cum să începi dacă nu ai mai făcut niciodată un plan de cheltuieli. Faptul că știi unde se duc banii în fiecare lună te scutește de stres când vin facturile și îți permite să cheltuiești fără să te simți vinovat, pentru că ai stabilit deja cât de mult ai nevoie în bancă pentru a te simți în siguranță.

Determină rata PYF

PYF înseamnă „Pay Yourself First”. Este suma pe care o pui deoparte pentru viitorul tău înainte de a face orice altceva. Adesea, acest procent este investit prin intermediul angajatorului sau al companiei, cum ar fi prin intermediul conturilor de pensii, ceea ce este eficient din punct de vedere fiscal și elimină tentația de a cheltui.

cont de pensii

Găsește un partener de încredere

După cum probabil știi deja, un administrator are obligația legală de a pune nevoile tale mai presus de ale sale, spre deosebire de brokeri și consilieri de patrimoniu, care trebuie doar să-ți ofere sfaturi „adecvate”. Consilierii de investiții înregistrați trebuie să-ți ofere consultanță transparentă și soluții de investiții care să te protejeze de „zgomotul” de marketing. Colaborarea cu cineva care știe ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivele financiare pe termen scurt și lung este o modalitate excelentă de a începe să-ți cheltui banii cu înțelepciune.

Scapă de fondurile mutuale idioate

Acum, că ai un partener care are la inimă interesele tale financiare, spune-i că dorești să vinzi fondurile mutuale care nu sunt în beneficiul portofoliului tău, adică cele cu comisioane mari și randamente scăzute. Cercetările sunt clare: pe termen lung, managementul activ nu merită costul acestor tipuri de investiții. În schimb, caută fonduri indexate cu costuri reduse, care îți permit să deții piața și să-ți diversifici portofoliul din punct de vedere al riscului, astfel încât să fii pregătit indiferent de ce se întâmplă pe piețe.

portofoliu financiar

Cunoaște-ți toleranța la risc

Vorbind de risc, trebuie să știi care este toleranța ta personală la risc – aceasta variază de la o persoană la alta. Fii sincer cu tine: câtă volatilitate poate tolera portofoliul tău? Găsește alocarea de active care îți  va spori averea personală și îți va permite să dormii liniștit noaptea.

Trăiește în abundență

Unul dintre cele mai clare semne că cineva are o mentalitate de abundență este că dăruiește gratuit. Atunci când trăim frugal, acumulând, este clar că cedăm în fața temerilor noastre și trăim cu o mentalitate de penurie. Secretul vieții este dăruirea. Iar dăruirea poate schimba literalmente lumea. Lucrează cu consilierul tău financiar sau revizuiează-ți planul de cheltuieli în mod independent pentru a determina cât poți dona în mod regulat pentru cauze meritorii.