Bani vs valută

money vs currency

Banii și valută sunt strâns legate între ele. Ele par aproape la fel. Oamenii folosesc acești doi termeni în viața de zi cu zi. Mulți oameni folosesc cei doi termeni în mod interschimbabil. Acest blog prezintă conceptele de bani și valută și modul în care acestea diferă.

Bani vs valută

Principala diferență între bani și valută constă în funcționalitatea acestora. Banii reprezintă un mijloc de schimb și sunt utilizați pentru a tranzacționa bunuri și servicii. Acesta servește ca rezervă de valoare, spre deosebire de valută, care este utilizată pentru a face plăți zilnice. Atunci când vorbim despre valută, ne gândim la banii grei, cum ar fi hârtia și monedele. Banii sunt diferiți de moneda fizică deoarece se bazează pe încredere reciprocă și sunt intangibili.

bani vs valută

Banii sunt un mijloc de schimb. Acesta permite deținătorilor săi să cumpere și să vândă bunuri și servicii în întreaga lume. Înainte de introducerea banilor, schimbul de bunuri și servicii se făcea prin troc.

Valuta este o formă de bani, cum ar fi leul, euro, dolarul, care este acceptată ca formă de plată. Bani în circulație sau bani tranzacționați public. Fiecare țară are propria monedă. Evaluarea monedei unei țări depinde de diverși factori, cum ar fi creșterea economică, ratele dobânzilor, inflația și alții.

Ce sunt banii?

Banii, cunoscuți și sub denumirea de mijloc legal de plată, sunt utilizați în economie ca mijloc de schimb pentru bunuri și servicii. Este un mijloc de plată. Banii au un domeniu de aplicare mult mai larg decât banii de hârtie. Banca Centrală Europeană tipărește și pune în circulație bani în economie. Banii îndeplinesc patru funcții principale în economie:

  1. Mediu de schimb: Banii servesc drept mijloc de schimb. Este utilizat ca mijloc de schimb, ceea ce înseamnă că un cumpărător poate cumpăra bunuri și servicii, iar un vânzător poate vinde bunurile și serviciile care urmează să fie schimbate. Aceasta face ca schimburile comerciale de bunuri și servicii să fie ușoare și convenabile.  
  2. Depozit de valoare: banii au putere de cumpărare, ceea ce înseamnă, în esență, că pot satisface nevoile viitoare. Este utilizat ca rezervă de valoare sau de bogăție. 
  3. Măsurarea valorii: Valoarea unui bun sau a unui serviciu se măsoară în termeni monetari. Introducerea banilor a rezolvat problema sistemului de troc, în care era dificil să se calculeze valoarea unui bun în funcție de alte bunuri.
  4. Standard de plată amânată: Banii pot fi utilizați pentru a face plăți viitoare. Această funcție a banilor a dus la înființarea instituțiilor financiare.

Banii reprezintă baza supraviețuirii, a libertății și a securității financiare. 

Ce este valuta?

Valuta este termenul utilizat pentru „bani în circulație”. Se referă la banii deținuți de către oameni sub formă de monedă moale, cum ar fi hârtia monetară, și de monedă tare, cum ar fi monedele. Acesta este disponibil în mai multe valori nominale pentru a facilita tranzacțiile. Moneda nu are nicio valoare reală în sine. Ea se află în circulație deoarece oamenii o acceptă în general pentru a-și finanța tranzacțiile.

Moneda este în circulație de peste o mie de ani. Aceasta facilitează comerțul între diferite țări. Dolarul american este considerat cea mai larg acceptată monedă din lume. Atunci când apare inflația, adică atunci când prețurile bunurilor și serviciilor cresc într-o țară, această monedă se depreciază și își pierde astfel din valoare.

diferențe

Moneda oferă o platformă pentru a facilita schimbul de monede naționale. Acesta creează un sistem de cumpărători și vânzători care doresc să tranzacționeze valute și să facă profit.

Recent, un nou tip de monedă a intrat în economie, moneda virtuală. O valută virtuală nu are o existență fizică și nici o susținere guvernamentală. Această formă de monedă este stocată în format electronic și include bitcoin, ethereum, dogecoin etc.

Principalele diferențe între bani și monedă

  1. Banii pot fi transferați online prin intermediul cardurilor de credit, al conturilor bancare etc., în timp ce moneda poate fi transferată doar de la o persoană la alta.
  2. Banii pot fi depozitați pentru a fi utilizați ulterior. Pe de altă parte, moneda este tranzacționată public, fizic. Moneda nu este o rezervă de valoare.
  3. Banii au valoare intrinsecă, în timp ce valuta nu are valoare intrinsecă.
  4. Banii nu-și pot pierde puterea de cumpărare. Pe de altă parte, o monedă își poate pierde puterea de cumpărare din cauza unor reglementări ale Băncii Centrale Europene sau ale guvernului.
  5. Banii funcționează ca un depozit de bogăție, în timp ce moneda este utilizată pentru a finanța tranzacții fără a adăuga bogăție.

Concluzie

Atât banii, cât și valuta sunt utilizate pentru a satisface nevoile și dorințele oamenilor. Acestea au fost create pentru a elimina dificultățile din sistemul de troc. Banii există într-o varietate de denumiri și forme. Evoluția valutei a început cu monedele de cupru și argint și a ajuns acum la monedele virtuale, cum ar fi bitcoinii. Moneda este utilizată pentru a reprezenta banii. Moneda este un concept mai larg de durabilitate, bogăție, divizibilitate și monedă, un subset de bani utilizat pentru a finanța tranzacțiile zilnice. Valoarea intrinsecă a banilor oferă deținătorului acestora avantajul maxim de a deține bani, spre deosebire de monedă.